> >

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Lemon pie, η αγαπημένη

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η lemon pie είναι από τις αγαπημένες μου τούρτες. Είναι από τα γλυκά που όταν το φτιάχνω όλοι μου ζητάνε τη συνταγή. Είναι ελαφριά,δροσερή ,καλοκαιρινή και όχι μόνο. Είναι όμως από τα γλυκά που δεν μένουν για πολύ φρέσκα, ιδιαίτερα η μαρέγκα, η οποία μετά από 1-2 μέρες χάνει τη φρεσκάδα της. Γι΄αυτό κι εγώ όταν θέλω να τη φτιάξω , ετοιμάζω από την προηγούμενη μέρα τη βάση και αφήνω την κρέμα και την μαρέγκα για τη μέρα που θα θέλω να την προσφέρω.  Έτσι η κρέμα διατηρεί τη φρεσκάδα και το άρωμα της και η μαρέγκα είναι ωραία και αφράτη.




Υλικά:

1 δόση ζύμη τάρτας
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κορν φλάουρ
4 κρόκους ελαφρά χτυπημένους
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/4 κούπας βούτυρο η μαργαρίνη
2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
6 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 ασπράδια
1/4 κουταλάκι κρεμόριο(προαιρετικά)
1/2 φλυτζ. ζάχαρη, λίγη βανίλια

Εκτέλεση:

Ζύμη τάρτας:

Αν έχετε χρόνο φτιάξτε δική σας ζύμη τάρτας.  Είναι πάντα πολύ πιο νόστιμη από την έτοιμη. Ανακατέψτε 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1/2 κουταλάκι αλάτι. Προσθέστε 1/2 φλυτζ. βούτυρο και σπάστε ένα αυγό  από πάνω. Τρίψτε το με τα χέρια σας να γίνει τρίμματα και να ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σας ρίξτε μια κουταλιά κρύο νερό και ζυμώστε. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το αυγό και να ρίξετε μόνο λίγο νερό και να ζυμώσετε αλλά αν προσθέσετε το αυγό θα γίνει πιο αφράτη και τραγανή.  Σας συνιστώ λοιπόν να βάλετε και το αυγό. Τοποθετείστε τη ζύμη τάρτας σας ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και ανοίξτε την μ΄έναν κλώστη. Θα χρησιμοποιήσετε το αντικολλητικό χαρτί  γιατί αν η ζύμη έρθει σ΄απευθείας επαφή με τον κλώστη σας θα κολλήσει και δεν θα μπορείτε να την ανοίξετε .Βουτυρώστε μια φόρμα για τάρτες και στρώστε τη ζύμη στο σκεύος. Φροντίστε να φτάσει η ζύμη μέχρι το χείλος του σκεύους και να καλύψει καλά και τα τοιχώματα. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και ατομικές πίτες. Χρησιμοποιήστε το ταψί με τις ειδικές  υποδοχές για ατομικά κεκάκια. Μοιράστε τη ζύμη σας στις υποδοχές του ταψιού. Ψήστε για  περίπου 20΄στους 200 βαθμούς.


 Για την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ.Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια με το νερό. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε πάνω στη φωτιά μεχρι ν΄αρχίσει να βράζει.Αποσύρετε την από τη φωτιά και ρίξτε το ξύσμα,το χυμό λεμονιού και το βούτυρο . Αφήστε την να κρυώσει καλά. Αδειάστε την κρέμα πάνω στη τάρτα.






Για την μαρέγκα:


Χτυπήστε τα ασπράδια με το κρεμόριο στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι ν΄αρχίσουν να πήζουν. Ρίξτε λίγη λίγη τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Στο τέλος ρίξτε και τη βανίλια. Ρίξτε τη μαρέγκα  επάνω στη κρέμα  χρησιμοποιώντας την πίσω μεριά ενός κουταλιού σχηματίζοντας μυτιές. Φροντίστε η μαρέγκα να φτάσει μέχρι το χείλος του σκεύους και τη ζύμη της τάρτας. Έτσι δεν θα μαζέψει στο ψήσιμο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κορνέ  και να φτιάξετε σχήματα με τη μαρέγκα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήστε τη τάρτα για 10΄μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.






Καλή επιτυχία

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets