> >

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ριζότο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Ξέρατε εσείς ότι το έτος 2004 ανακηρύχτηκε παγκοσμίως ως έτος ρυζιού. Εγώ πάντως δεν το ΄ξερα. Μέχρι πρόσφατα που το διάβασα κάπου. Κι αυτό γιατί; Γιατί το  ρύζι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια. Εντυπωσιακό, δεν είναι;  Πολλά είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το ρύζι . Κυρίως πιάτο, συνοδευτικό, γλυκό, ποτό αλλά και γλυκό κρασί που φτιάχνουν αν δεν κάνω λάθος κάπου στην Ασία. Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή για ριζότο. Το καλό με το ριζότο είναι ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη δική του συνταγή χρησιμοποιώντας ότι του αρέσει.

Υλικά:

1 1/2 φλυτζ. μακρύκοκκο ρύζι
1 νεροκρόμμυδο
 1 στήθος κοτόπουλο
λίγο τζίντζερ φρέσκο
soya sauce
300 γρ. μανιτάρια(ότι προτιμάτα: πορτομπέλο, βιολέτους,πορτσίνι)
1/2 φλυτζ. αρακά
4 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
250 γρ. χοιρινό (ψαρονέφρι ή ότι άλλο μέρος του ζώου χωρίς λίπος)
1πράσινη πιπεριά,1 κόκκινη,1 κίτρινη
3 βραστά αυγά
1 φλυτζ. καλαμπόκι
1 φλυτζ. λευκό κρασί
 Αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιαντρο

Εκτέλεση:

Βάζουμε λίγο λάδι(ελαιόλαδο κατά προτίμηση ή σησαμέλαιο αν σας αρέσει η γεύση) σ΄ένα βαθύ τηγάνι. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Τις σωτάρουμε λίγο στο τηγάνι. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 10΄περίπου με κλειστό το καπάκι.  Ανοίγουμε το καπάκι  και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό κομμένα σε μικρά κομματάκια και τα σωτάρουμε γύρω στα 10-15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για να μη μας πικρίσει το φαγητό. Ρίχνουμε το τζίντζερ, τη soya,το κουκουνάρι, τις πιπεριές και το κρεμμύδι που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
Εχουμε βράσει για 15΄λεπτά τον αρακά μας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τον ρίχνουμε κι αυτόν. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το καλαμπόκι.Κατόπιν ρίχνουμε και το ρύζι.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το κόλιαντρο. Ρίχνουμε 1 φλυτζ. νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι μέχρι να πιεί το ζουμί του. Αυτό  θα γίνει πολύ  ρήγορα, γι΄αυτό σας συνιστώ να μην απομακρυνθείτε για ώρα από το φαγητό σας. Μόλις πιεί το ζουμί του ρίχνουμε άλλο ένα φλυτζάνι νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι το ρύζι μας να βράσει. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο μαιντανό  και προσθέτουμε και τα βραστά αυγά μας κομμένα  στα οκτώ. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και λίγο ντοματούλα φρέσκα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά. Είναι καλό να καταναλώνεται αμέσως γιατί όσο κάθεται το ρύζι πίνει το ζουμάκι που έχει το φαγάκι σας, και γίνεται λιγο πιο στεγνό

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets