> >

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, τα Χριστούγεννα ήρθαν για άλλη μια φορά. Τετάρτη απόγευμα σήμερα και έξω άρχισε να χιονίζει και χαίρομαι πάρα  πολύ. Λέτε φέτος να κάνουμε Λευκά Χριστούγεννα? Τρελαίνομαι να κάθομαι στο στολισμένο σπίτι με όλα τα φωτάκια αναμμένα και έξω να χιονίζει!!!! Το καλύτερο μου. Οι μετεωρολόγοι λένε να περιμένουμε πολύ χιόνι σήμερα το βράδυ. Ελπίζω να μην έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους. 
Λοιπόν, φτιάξατε όλοι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας? Εχθές το απόγευμα έφτιαξα τον μπακλαβά μου και τα μελομακάρονα.Το σπίτι πλημμύρισε από μυρωδιές. Στο τέλος  είχα μπουκώσει τόσο πολύ που δεν μπορούσα ούτε να τα δοκιμάσω.  Κάθε χρόνο λέω ότι θα παραλείψω κάποιο από τα παραδοσιακά των Χριστουγέννων γλυκά και κάθε χρόνο  κάνω το αντίθετο. Έτσι το σπίτι έχει γεμίσει από πιατέλες με κουραμπιέδες ,μελομακάρονα και μπακλαβάδες. Εδώ και λίγα χρόνια άλλαξα την συνταγή που είχα για τα μελομακάρονα και οφείλω να ομολογήσω ότι η καινούργια συνταγή είναι πολύ πιο εύκολη και τα μελομακάρονα γίνονται πολύ πιο νόστιμα. Σας συμβουλεύω, αν θέλετε και αν δεν τα έχετε φτιάξει να τη δοκιμάσετε.
μελομακάρονα


Υλικά:


2 φλυτζ. λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)
2 φλυτζ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι 
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κονιάκ
5-6 φλυτζ. αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder


Σιρόπι:


3 φλυτζ. ζάχαρη
2 φλυτζ. νερό
3 φλυτζ. μέλι


Χρι


Ρίξτε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και ανακατέψτε τα καλά. Στη συνέχεια ανακατέψτε σ΄ένα φλυτζάνι το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και ρίξτε τα κι αυτά στο μίξερ συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Δεν χρειάζεται να βάλετε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Θέλουμε απλώς ν΄ανακατέψουμε καλά τα υλικά και όχι να τα χτυπήσουμε. Κατόπιν ρίξτε την κανέλα και το κονιάκ






. Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder .Στο τέλος ρίξτε το μίγμα του  αλευριού κουταλιά κουταλιά μέσα στο μίξερ  συνεχίζοντας ν΄ανακατεύετε. Θα πρέπει να πάρετε μια ζύμη μάλλον σφιχτή. Αν χρειαστεί ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι. 




Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σ΄ένα ταψί και πλάστε μικρά μελομακάρονα και τοποθετήστε τα στη σειρά  στο ταψί όπου θα τα ψήσετε. Δεν χρειάζεται ν΄αφήσετε πολύ χώρο ανάμεσα τους καθώς τα μελομακάρονα δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα.




 Ψήστε τα σε μέτριο φούρνο ,γύρω στους 175 βαθμούς, για μισή ώρα. Γίνονται γύρω στα 80-90  κομμάτια.   

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι για το σιρόπι. Βράστε για 3 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βουτήξτε τα μελομακάρονα για 5 δευτερόλεπτα μέσα στο ζεστό  σιρόπι.

Στη συνέχεια αφήστε τα να στραγγίσουν επάνω στο ταψί. Μόλις στραγγίσουν απλώστε τα σε μια πιατέλα, και πασπαλίστε τα με κοπανισμένη καρυδόψιχα.



Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets