> >

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Τάρτα με σπανάκι

Pin It Now! Print Friendly and PDF

 Προπροπαραμονή Χριστουγέννων, ημέρα  Πέμπτη και πέρασε το μισό μου πρωινό μη ξέροντας τι να μαγειρέψω. Πήγα η ώρα 11 και εγώ δεν είχα αποφασίσει ακόμη. Άνοιγα το ψυγείο, πήγαινα στην αποθήκη , μήπως μου έρθει καμιά ιδέα, αλλά τίποτα. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το παθαίνω αυτό. Πέστε μου ότι δεν συμβαίνει μόνο σε μένα. Πέστε μου ότι συμβαίνει και σε εσάς, κάποιες τουλάχιστον φορές. Τέλος πάντων , σε μια ύστατη προσπάθεια να βρω τι να μαγειρέψω, ανοίγω την κατάψυξη και βλέπω μπροστά μου το σπανάκι. Μερικές δεκάδες σακούλες σπανάκι χωρισμένο σε μερίδες για να έχω για όλο το χειμώνα. Και ξαφνικά!!!!!!!!!Ναι!!!!!!!!!!Ιδέα. Τάρτα με σπανάκι. Δεν θα χαιρόταν και πολύ η κόρη μου αλλά τι να κάνουμε. Είχα ξαναφτιάξει κάτι σε σουφλέ με σπανάκι, και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τρελάθηκα κιόλας.  Έτσι αυτή την φορά το έφτιαξα σε τάρτα με ζύμη. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλύτερο. Θα μπορούσα να πω, πολύ καλό. Αν σας αρέσει το σπανάκι, δοκιμάστε το


Υλικά για τη γέμιση:


1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή αν έχετε φρέσκα κρεμμυδάκια ακόμη καλύτερα
3-4 φέτες ζαμπόν
250 γρ μανιτάρια
αλάτι, πιπέρι,άνηθο
5 αυγά
1/2 φλυτζ. γάλα
1 φλυτζ. κρέμα γάλακτος.
λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλυτζ. τριμμένο τυρί


Για τη ζύμη τάρτας:


2/3 φλυτζ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλυτζ. αλεύρι
λίγο αλάτι
1/2 φλυτζ. παγωμένο νερό


Εκτέλεση:


   Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σ΄ένα με γάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα μας τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα  και να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο με το αλεύρι.



 Ρίχνουμε και το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα μόνο πιέζουμε με τις παλάμες μας μέχρι να τη μαζέψουμε σε μια μπάλα . 


Την τυλίγουμε με λίγο μεμβράνη και την τοποθετούμε γύρω στη 1/2 ώρα στο ψυγείο.
   Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Τα σωτάρουμε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και το κρεμμύδια. Τ΄αφήνουμε να σωταριστούν καλά μέχρι το κρεμμύδι ν΄αρχίσει να παίρνει χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ζαμπόν και τ΄αφήνουμε να σωταριστούν ακόμη λίγο.

 Κατόπιν ρίχνουμε και το σπανάκι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να φύγει όσο νερό τυχόν έχει και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και 1 κουταλάκι άνηθο.

 Σ΄ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τ΄αυγά και προσθέτουμε το γάλα  την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο σπανάκι.
   Τώρα πρέπει ν΄ανοίξουμε τη ζύμη μας. Αυτή η ζύμη  είναι λίγο κολλώδης  Έτσι αν δοκιμάσετε να την ανοίξετε πάνω στην επιφάνεια εργασίας θα κολλήσει. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε ανάμεσα σε δύο
 μεγάλα κομμάτια διαφανούς μεμβράνης  και να χρησιμοποιήσετε τον κλώστη για να την ανοίξετε, πάνω από την μεμβράνη. Ανοίξετε την σε ένα όχι πολύ λεπτό φύλλο ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που θα την τοποθετήσετε. Το προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε μια στρόγγυλη ταρτιέρα.  Αφού απλώσετε τη ζύμη  τραβήξετε την επάνω μεμβράνη και πάρτε την ζύμη αναποδογυρίστε την και ακουμπήστε την μέσα στην ταρτιέρα. Τραβήξτε σιγά σιγά και το κάτω φύλλο της μεμβράνης που τώρα ήρθε από επάνω. Στρώστε τη ζύμη καλά μέσα στην ταρτιέρα καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι το χείλος του σκεύους.

 Κόψτε τα κομμάτια της ζύμης που περισσεύουν και ανοίξτε τη σ΄ένα λεπτό φύλλο απ΄όπου θα κόψετε μ΄ένα οδοντωτό ροδελάκι λουρίδες φάρδους 2 εκ. τις οποίες και θα τις βάλουμε πάνω από το μίγμα από σπανάκι σε σχήμα καφασωτό.
Αφού έχετε στρώσει τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα, ρίξτε τη γέμιση από επάνω.Στη συνέχεια βάλτε από πάνω τις λουρίδες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε τις λουρίδες. Ψήστε 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς. Όπως σας έχω πει και άλλες φορές ο χρόνος ψησίματος μπορεί να έχει κάποιες αποκλίσεις ανάλογα με το πόσο γρήγορος και δυνατός είναι κάθε φούρνος.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets