> >

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Lost Gastronaut: Ταλιατέλες με μανιτάρια (χωρίς κρέμα γάλακτος παρακαλώ!) / Tagliatelle ai funghi (senza panna please!)

Pin It Now! Print Friendly and PDF
read more "Lost Gastronaut: Ταλιατέλες με μανιτάρια (χωρίς κρέμα γάλακτος παρακαλώ!) / Tagliatelle ai funghi (senza panna please!)"

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Γεμιστή πατάτα φούρνου

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η γεμιστή πατάτα είναι ένα ορεκτικό που θα το βρείτε στα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια, ταβέρνες ή και ουζερί και μεζεδοπωλεία. Μπορείτε να το φτιάξετεκι εσείς στο σπίτι. Είναι εύκολο και πεντανόστιμο.

Υλικά:

8 μέτριου μεγέθους οβάλ πατάτες
100 γρ. καπνιστό χοιρινό ή προσούτο
4 φέτες μπέικον
150 γρ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί
100 γρ. ανθότυρο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό
1 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι και λίτο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Καθαρίστε καλά και βράστε τις πατάτες μαζί με τη φλούδα για περίπου 30 λεπτά. Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάστε τη γέμιση. 
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το προσούτο ή το χοιρινό και το μπέικον και σωτάρετε τα σε λίγο λάδι μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό.
Μόλις βράσουν οι πατάτες,  αφήστε τες να κρυώσουν λίγο και κόψτε  ένα καπάκι από κάθε μία. Μ΄ένα κουτάλι αδειάστε το εσωτερικό τους και κάντε τες σα βαρκούλες. Αλατοπιπερώστε  το εσωτερικό τους. Πολτοποιήστε τη πατάτα με το εργαλείο που κάνετε τον πουρέ και ρίξτε το σ΄ένα μπολ. Εκεί προσθέστε το σωταρισμένο κρεμμύδι και το αλλαντικό, τα τυριά, το αυγό , το μαιντανό και την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε καλά το μίγμα, αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο μοσχοκάρυδο.
Μοιράστε το μίγμα στις πατάτες και τοποθετήστε τες σ΄ένα πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάστε τες μ΄ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.
read more "Γεμιστή πατάτα φούρνου"

Αλμυρά ταρτάκια με σπανάκι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα ταρτάκια ,αλμυρά ή γλυκά, είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση όταν προκύψει κάτι ξαφνικό. ΄Ενας φίλος ή μια φίλη που ήρθε στην πόλη και θέλει να μας δεί, βαρεθήκατε να κάθεστε στο σπίτι μόνοι και καλείτε κάποια φίλη για καφέ. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος.

Υλικά:

Για τη ζύμη τάρτας: 250 γρ. αλεύρι
                                 150 γρ. βούτύρο σε θερμοκρασία δωματίου
                                  2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
                                   λίγο αλατάκι

Εκτέλεση:

Κοσκινίστε το αλεύρι σ΄ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε και το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ρίξτε τα στο αλεύρι. Ανακατέψτε με τα χέρια μέχρι να γίνουν τρίμματα. Ρίξτε και το νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμης. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Υλικά για τη γέμιση:

50 γρ βούτυρο
1/2 κιλό σπανάκι
150 γρ. τριμμένη φέτα
2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρετε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και μετά ρίξτε και το σπανάκι. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το στη φωτιά μέχρι να εξατμιστουν τα υγρά του. Κατεβάστε το από τη φωτιά και ρίξτε τη φέτα, τον άνηθο , τα αυγά χτυπημένα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε καλά το μίγμα.

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και μ΄έναν πλάστη ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους μισό περίπου εκατοστό. Κόψτε μ΄ένα κουπ πατ δίσκους και αφού βουτυρώσετε και αλευρώσετε τα ειδικά φορμάκια για ταρτάκια βάλτε τους δίσκους μέσα στα φορμάκια. Μοιράστε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30  περίπου λεπτά.



read more "Αλμυρά ταρτάκια με σπανάκι"

Αλμυρά μπισκότα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Αυτά τα αλμυρά μπισκοτάκια γίνονται πολύ αφράτα και είναι τέλεια για να συνοδεύσετε το πρωινό σας ή και τον απογευματινό καφέ σας. Ακόμα είναι και πολύ ωραία για τα παιδιά σαν κολατσιό για το σχολείο.

Υλικά:

280 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές του γλυκού baking powder
200 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι ,το αλάτι και το baking powder σ΄ένα μπολ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Προσθέτουμε την γραβιέρα και το γιαούρτι και ζυμώνουμε το μίγμα καλά. Αν τυχόν κολλάει στα χέρια, προσθέστε ελάχιστο αλεύρι. Πλάστε τη ζύμη  σε ένα μακρόστενο σχετικά χοντρό κομμάτι και κόψτε το σε φέτες για να φτιάξετε τα μπισκότα.  Βάλτε τα σ΄ένα ταψί όπου έχεετε απλώσει ένα αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, ανάλογα πόσο χοντρά τα έχετε φτιάξει.

read more "Αλμυρά μπισκότα"

δαμάσκηνα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρουμ γι΄αυτό καλό θα είναι να  φροντίσουμε να τα βάλουμε στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καταναλώσουμε, φρέσκα, ξηρά, σε κέικ,στο φαγητό ,σε μαρμελάδα.Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους.

Γλυκόξινη μαρμελάδα(τέλειο συνοδευτικό για χοιρινό)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  μια κουταλιά ελαιολαδο και σωτάρουμε ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε 1/2 κιλού δαμάσκηνα κομμένα στα τέσσερα,1/2 φλυτζ. ξύδι , ένα ξύλο κανέλας και 100 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η μαρμελάδα. Τη φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Σίγουρα μπορείτε να βρείτε στην αγορά, αλλά δεν έχει πιο πλάκα να τα φτιάξετε μόνοι σας;  Λοιπόν, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Κόβουμε στη μέση τα δαμάσκηνα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σ΄ένα βαθύ πιάτο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας μέλι. Τ΄ανακατεύουμε καλά και κατόπιν τα στρώνουμε σ΄ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε απλώσει ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα δαμάσκηνα με τη κομμένη μεριά  προς τα πάνω. Τα ψήνουμε γύρω στις 4-5 ώρες μέχρι να αποξηραθούν. Τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Μπάρες δημητριακών με δαμάσκηνα

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά 225 γρ. βούτυρο, 175 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη και 25 γρ. μέλι. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 275 γρ. βρώμης, 1 μπανάνα, 2 δαμάσκηνα κομμένα σε μικρούς κύβους,    25 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα και 25 γρ. σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με βούτυρο μια στενόμακρη φόρμα 20χ30 εκ. και ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου 30 λεπτά.


Επίσης στο κοκκινιστό μοσχαράκι που φτιάχνετε, μπορείτε μισή ώρα πριν το απ οσύρετε από τη φωτιά να ριξετε μερικά δαμάσκηνα. Δίνει στο φαγητό μια γλυκιά νοστιμάδα.
read more "δαμάσκηνα"

Τάρτα με μύρτιλο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Προχθές την Πέμπτη- ή μήπως ήταν Παρασκευή- δεν θυμάμαι ,αλλά δεν έχει και τόση σημασία,έβλεπα τους νηστικούς πράκτορες στην τηλεόραση μέχρι να έρθει η ώρα να φύγω από το σπίτι. Η αγαπητή Ντίνα μας παρουσίασε μια πολύ ωραία τάρτα με μύρτιλο. Νομίζω ότι αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Υλικά για τη ζύμη:

400 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλιά αλάτι
2 αυγά
200 γρ. μαργαρίνη
10 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι  και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη σκόνη μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και να γίνουν τρίμματα. Ρίχνουμε και το νερό και ζυμώνουμε. Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό blueberry. Έτσι η ζύμη μας θα πάρει μια πιο ιδιαίτερη γεύση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ζελατίνη ή τη βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων και την αφήνουμε στην κατάψυξη.
Αλείφουμε μια κουμπωτή φόρμα ή μια ταρτιέρα με βούτυρο και βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη. Θα πρέπει να είναι παγωμένη. Παίρνουμε τον τρίφτη και τρίβουμε τη ζύμη από την χοντρή μεριά του τρίφτη μέσα στο σκεύος. Τρίβουμε όλη τη ζύμη να γεμίσει ο πάτος του σκεύους. Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε ένα πολύ μικρό κομμάτι για να ρίξετε τρίμματα επάνω στη τάρτα. Ψήνουμε την βάση της τάρτας στους 180 βαθμούς .(μη με ρωτάτε χρόνο, μέχρι να δείτε να έχει πάρει χρώμα και να έχει ψηθεί)

Υλικά για την κρέμα:

400 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί κρέμα(αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε light)
1 φακελάκι ζελέ σε σκόνη(γεύση λεμόνι)
400 γρ. γλυκό του κουταλιού μύρτιλο ή blueberry

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ν΄αφρατέψει. Ρίχνουμε στη συνέχεια το τυρί και ανακατεύουμε. Διαλύουμε το ζελέ μέσα σε νερό και το ρίχνουμε και αυτό στη κρέμα. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και ρίχνουμε την κρέμα επάνω στη βάση. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε από επάνω το γλυκό του κουταλιού και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να ρίξετε και ψημένα τρίματα από τη ζύμη(αν έχετε κρατήσει) .


read more "Τάρτα με μύρτιλο"

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ριζότο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Ξέρατε εσείς ότι το έτος 2004 ανακηρύχτηκε παγκοσμίως ως έτος ρυζιού. Εγώ πάντως δεν το ΄ξερα. Μέχρι πρόσφατα που το διάβασα κάπου. Κι αυτό γιατί; Γιατί το  ρύζι είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια. Εντυπωσιακό, δεν είναι;  Πολλά είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το ρύζι . Κυρίως πιάτο, συνοδευτικό, γλυκό, ποτό αλλά και γλυκό κρασί που φτιάχνουν αν δεν κάνω λάθος κάπου στην Ασία. Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή για ριζότο. Το καλό με το ριζότο είναι ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη δική του συνταγή χρησιμοποιώντας ότι του αρέσει.

Υλικά:

1 1/2 φλυτζ. μακρύκοκκο ρύζι
1 νεροκρόμμυδο
 1 στήθος κοτόπουλο
λίγο τζίντζερ φρέσκο
soya sauce
300 γρ. μανιτάρια(ότι προτιμάτα: πορτομπέλο, βιολέτους,πορτσίνι)
1/2 φλυτζ. αρακά
4 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
250 γρ. χοιρινό (ψαρονέφρι ή ότι άλλο μέρος του ζώου χωρίς λίπος)
1πράσινη πιπεριά,1 κόκκινη,1 κίτρινη
3 βραστά αυγά
1 φλυτζ. καλαμπόκι
1 φλυτζ. λευκό κρασί
 Αλάτι, πιπέρι και λίγο κόλιαντρο

Εκτέλεση:

Βάζουμε λίγο λάδι(ελαιόλαδο κατά προτίμηση ή σησαμέλαιο αν σας αρέσει η γεύση) σ΄ένα βαθύ τηγάνι. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Τις σωτάρουμε λίγο στο τηγάνι. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 10΄περίπου με κλειστό το καπάκι.  Ανοίγουμε το καπάκι  και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό κομμένα σε μικρά κομματάκια και τα σωτάρουμε γύρω στα 10-15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για να μη μας πικρίσει το φαγητό. Ρίχνουμε το τζίντζερ, τη soya,το κουκουνάρι, τις πιπεριές και το κρεμμύδι που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
Εχουμε βράσει για 15΄λεπτά τον αρακά μας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τον ρίχνουμε κι αυτόν. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το καλαμπόκι.Κατόπιν ρίχνουμε και το ρύζι.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το κόλιαντρο. Ρίχνουμε 1 φλυτζ. νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι μέχρι να πιεί το ζουμί του. Αυτό  θα γίνει πολύ  ρήγορα, γι΄αυτό σας συνιστώ να μην απομακρυνθείτε για ώρα από το φαγητό σας. Μόλις πιεί το ζουμί του ρίχνουμε άλλο ένα φλυτζάνι νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι το ρύζι μας να βράσει. Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο μαιντανό  και προσθέτουμε και τα βραστά αυγά μας κομμένα  στα οκτώ. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και λίγο ντοματούλα φρέσκα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά. Είναι καλό να καταναλώνεται αμέσως γιατί όσο κάθεται το ρύζι πίνει το ζουμάκι που έχει το φαγάκι σας, και γίνεται λιγο πιο στεγνό
read more "Ριζότο"

Νουγκατίνα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τέλειωσε το καλοκαίρι, άρχισαν κι τα σχολεία. Τα κεφάλια μέσα όπως λέμε. Ξύπνημα από τις 7 μέσα στα σκοτάδια. Τέλος πάντων ,δεν θέλω να σας πιάσει και καμιά κατάθλιψη. Γι΄αυτό φτιάξτε ένα γλυκό. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα ένα γλυκό πάντα μου αλλάζει τη διάθεση..

Υλικά:

2 φλυτζ. καρύδια
8 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
1 1/4 φλυτ. ζάχαρη
3 κουτ. κοφτό αλεύρι
1 κουταλιά σούπας κανέλα

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα ανακατεμένα όλα μαζί. Μετά ρίχνουμε και τα καρύδια. Σ΄ένα ταψί φούρνου στρώνουμε ένα αντικολλλητικό χαρτί και απλώνουμε το μίγμα της μαρέγκας . Το ψήνουμε 25 λεπτά.

Κρέμα:

1 κιλό γάλα
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 κουτί κορν φλάουρ
8 κρόκους
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Τα ρίχνουμε μέσα στο γάλα και το βάζουμε στη φωτιά να βράσει.  Στη συνέχεια ριχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Κόβουμε τη μαρέγκα σε τρία ίδια μακρόστενα κομμάτια. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Βάζουμε το γλυκό λίγο στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα. Στο τέλος χτυπάμε σαντιγύ και σκεπάζουμε την τούρτα. Θρυμματίζουμε καρύδια στο γουδί και ρίχνουμε πάνω από τη σαντιγύ.




read more "Νουγκατίνα"

Μιλφέιγ

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Το γνωστό λίγο πολύ σε όλους μας αυτό γλυκό. Ανάλαφρο, εύκολο και πεντανόστιμο.

Υλικά:

1 Βιτάμ
4 φλυτζ. γάλα
4 κουταλιές κορν φλάουρ
1 φλυτζ. όχι πολύ γεμάτο ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
λίγη βανίλια
2 πακέτα σφολιατίνες

Εκτέλεση:

Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα το κορν φλάουρ. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη ν΄αφρατέψει και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο και τη βανίλια. Χτυπάμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί το αυγό.
Σ΄ένα πυρέξ στρώνουμε μια στρώση σφολιατίνες και ρίχνουμε από πάνω την μισή κρέμα.Για τη δεύτερη στρώση κόβουμε τις σφολιατίνες κατά μήκος στη μέση και τις βάζουμε πάνω από τη στρώση κρέμας. Ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα.
Στη συνέχεια χτυπάμε σαντιγύ και απλώνουμε μια στρώση πάνω από την κρέμα. Θρυμματίζουμε τις σφολιατίνες που περίσσεψαν και τις ρίχνουμε πάνω από τη σαντιγύ. 
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.

read more "Μιλφέιγ"

Κέικ με κακάο ( στην κατσαρόλα)

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Όπως μας υποσχέθηκε η ΕΜΥ ο καιρός χάλασε. Παιδιά, πηγαίνουμε προς το χειμώνα. Και προβλέπεται ένας δύσκολος χειμώνας. Να φτιάχνουμε τουλάχιστον κανά γλυκάκι να γλυκαινόμαστε βρε αδερφέ. ΄Ενα ωραίο σοκολατένιο κέικ είναι για μένα ο πιο ωραίος τρόπος να γλυκαθούμε λιγάκι. Δεν συμφωνείτε; Τα κρύα απογεύματα του χειμώνα όταν θα χτυπάνε τα δόντια από το κρύο, καθότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα ύψη και αλοίμονο σε μας που ζούμε στη βόρεια Ελλάδα, ένα κομματάκι ζεστό σοκολατένιο κέικ θα μας βοηθήσει να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Υλικά:

1 Βιτάμ
2 ποτήρια ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας κακάο
6 κρόκους λίγο χτυπημένους
1 1/2 κουταλιά σούπας κονιάκ
8 κουταλιές σουπας νερό
1 κουταλάκι λεμόνι.
1 1.2 φλυτζ. αλεύρι και 2 κουταλάκια baking

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το Βιτάμ σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κακάο τα οποία έχουμε προηγουμένω ανακατέψει σε ένα μπολ. Τ΄αφήνουμε λίγο στη φωτιά  και μόλις αρχίσει να παίρει βράση ρίχνουμε μέσα το κονιάκ μαζί με το λεμόνι και το νερό τα οποία έχουμε ανακατέψει από πριν σ΄ένα ποτήρι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τους κρόκους.
Κρατάμε από το μίγμα αυτό ένα ποτήρι. 
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Στο υπόλοιπο μίγμα της κατσαρόλας ρίχουμε κουταλιά κουταλιά τα ασπράδια μαρέγκας εναλλαξ με 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι και 2 κουταλάκια baking.
Ρίξτε το μίγμα σε ένα μεσαίο ταψάκι και ψήστε το στους 180  βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμο θα δείτε ότι θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιου. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο ρίξτε από πάνω το ποτήρι από το μίγμα που έχετε κρατήσει.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη
read more "Κέικ με κακάο ( στην κατσαρόλα)"

Ζελέ πολύχρωμο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 Τι πιο εύκολο και δροσιστικό για το καλοκαίρι από ένα ζελέ; Σωστά; Σωστά. Καμιά φορά όμως τα ζελέ μπορεί να έχουν κάπως βαρετή εμφάνιση. Η παρακάτω  συνταγή συνδυάζει τα παραπάνω αλλά και κάτι ακόμα.΄Εχει "μάτι" που λέμε. Κοινώς, έχει και ωραία εμφάνιση.

Υλικά:

1 Total γιαούρτι
1 ζελέ ανανά
2 φλυτζ. χυμό ανανά
1 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι ή 1 φύλλο ζελατίνη
1 φλυτζ. άχνη
2 ζελέ: 1 πράσινο(λάιμ) και 1 κόκκινο(φράουλα ή βατόμουρο).

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη.
Διδαλύουμε το ζελέ ανανά με   το 1 φλυτζ. χυμό ανανά αφου το ζεστάνουμε πρώτα και μετά ρίχνουμε και το δεύτερο φλυτζάνι ανανά.
Ζεσταίνουμε το πορτοκάλι και διαλύουμε μέσα σ΄αυτό την ζελατίνη. την οποία έχουμε προηγουμένως μουλιάσει σε κρύο νερό.
Ρίχνουμε το ζελέ και το χυμό  πορτοκάλι στο γιαούρτι. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το πράσινο και το κόκκινο ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα έχουμε κρυώσει και έχουν σταθεροποιηθεί. Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του ζελέ το οποίο θα πρέπει να έχει κρυώσει και να έχει αρχίσει να γίνεται σαν κρέμα.
Ρίχνουμε όλο το υλικό σε μια φόρμα του ζελέ και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Καλή σας επιτυχία

read more "Ζελέ πολύχρωμο"

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πιτάκια τηγανιτά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Την πρώτη φορά που τα δοκίμασα ήταν ένα  βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είχα τραπέζι και ήθελα κάτι σε κρακεράκι ή πιτάκι για να τα σερβίρω σαν ορεκτικό με μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Την συνταγή την είχα βρεί σε κάποιο  περιοδικό που είχε συνταγές για χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν.

Υλικά:

500 γρ. άσπρο αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
μαγιά σε σκόνη
χλιαρό γάλα (περίπου 1/4 του λίτρου)
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο σε κομματάκια, τη μαγιά, το αλάτι και το χλιαρό γάλα. Ζυμάωνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μισή ώρα τουλάχιστον. Μετά χρησιμοποιούμε τον πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σ΄ένα μεγάλο ορθογώνιο. Τη διπλώνουμε στα τέσσερα και  την ξαναανοίγουμε σ΄ένα μεγάλο ορθογώνιο. Επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία τρείς με τέσσερις φορές. 
Στο τέλος ανοίγουμε τη ζύμη σ΄ένα φύλλο αρκετά λεπτά σε σχήμα πάλι ορθογώνιο.  Χρησιμοποιούμε το οδοντωτό ροδάκι και κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς ρόμβους και τρυπάμε τη ζύμη εδώ κι εκεί μ΄ένα πηρούνι. (Πως κόβουμε τη ζύμη σε ρόμβους: χαράζουμε με το ροδάκι κατά μήκος της ζύμης παράλληλες γραμμές σε απόσταση η μία από την άλλη έτσι ώστε να σχηματιστούς ισομεγέθεις λωρίδες. Κατόπιν χαράσουμε κάθετες πλάγιες προς τις προηγούμενες λωρίδες σε ίσες αποστάσεις η μια από την άλλη). Στην φάση αυτή μπορείτε να φυλάξετε τα πιτάκια στην κατάψυξη και να τα τηγανίσετε όποτε θέλετε.
 Αφού κόψετε τους ρόμβους ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε μέσα λίγους λίγους τους ρόμβους και τηγανίστε τους μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και θα έχουν γίνει τραγανοί και τους απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
΄Ετοιμα τα πιτάκια σας. Φτιάξτε κι ένα ντιπ αν θέλετε με γιαούρτι και λίγο σκόνη κρεμμυδόσουπας knorr και ευχαριστηθείτε τα.
read more "Πιτάκια τηγανιτά"

Τυρόψωμα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα τυρόψωμα είναι μια συνταγή της γιαγιάς μου. Εγώ την τροποποίησα λίγο βέβαια, αλλά η βασική ιδέα είναι η ίδια.

Υλικά:

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό γραβιέρα έβαζε η γιαγιά μου, εγώ το δοκίμασα με regato . Γίνεται εξίσου νόστιμο. Επίσης γίνεται και πολύ ωραίο και με φέτα. Την επιλογή του τυριού την αφήνω σε εσάς.(θρυμματισμένο το τυρί).
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κύβο νωπή μαγιά
λίγο ρίγανη
1 1/2-2 φλυτζ. χλιαρό νερό
αλεύρι για ν΄αλείψετε τον πάγκο εργασίας

Εκτέλεση:

Σ΄ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε εκεί τη μαγιά.
Σ΄ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ,ρίχνουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το λάδι και τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να φουσκώσει κοντά σε ζέστη για 30΄περίπου.
Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε τη ζύμυ σε 2 ίδια κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρόγγυλα ψωμάκια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια με τα χέρια μας τα δίνουμε σχήμα. 
Τα βάζουμε σ΄ένα λαδωμένο ταψί ή σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα βρέχουμε ελαφρώς, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα ψήνουμε γύρω στα 45΄. Να δείτε να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.



read more "Τυρόψωμα"

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκά φιογκάκια

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 Τα γλυκά φιογκάκια είναι κατά τη γνώμη μια εξαιρετική λιχουδιά. Τρώγονται το πρωί μαζί με το πρωινό σας ή το απόγευμα μαζί με τον καφέ σας ή ακόμα και το βράδυ που θέλετε κάτι γλυκό. Γενικά τρώγονται όλη την ημέρα και κάθε ώρα της ημέρας.

Υλικά:


150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/2 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
600 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
άχνη και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να ασπρίσει και ν΄αφρατέψει. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπήστε λίγο ακόμα ν΄ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder  και προσθέστε το λίγο λίγο στη ζύμη ανακατεύοντας προσεκτικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι το αλεύρι να ανακατεύτεί καλά με το βούτυρο και η ζύμη να γίνει λεία και σφιχτή. 
Ανοίξτε μ΄ένα πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκ. και μήκους 15 εκ. Δέστε τις λωρίδες μία μία σε φιόγκους.
Ζεστάνετε καλά το λάδι στο τηγάνι και τηγανίστε τα φιογκάκια μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα και ακουμπήστε τα πάνω σ΄ένα απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια βάλτε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με άχνη και........καλή σας όρεξη.
read more "Γλυκά φιογκάκια"

Παστάκια με βερύκοκο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Άλλη μια συνταγή για παστάκια για να συνοδέψει τον καφέ σας ή ν΄αποτελέσει ένα μικρό κέρασμα σε κάποια γιορτή.

Υλικά:


125 γρ. βερύκοκα
3 κουταλιές σούπας λικέρ
200 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
λίγο ανθόνερο
100 γρ. άχνη
100 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα βερύκοκα και περιχύστε τα με το λικέρ. Αφήστε τα να μείνουν κάπου σκεπασμένα για περίπου 2 ώρες. Ζυμώστε τα τριμμένα αμύγδαλα με λίγο ανθόνερο μέχρι να γίνουν μια μάζα. Προσθέστε τα βερύκοκα και ανακατέψτε καλά. Κοσκινίστε από πάνω την άχνη και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα. 
Πλάστε ένα μακρόστενο κομμάτι σα λουκάνικο και κόβετε φέτες γύρω στα 2 εκ. Τοποθετήστε από  πάνω μισό καρύδι ή ένα αμύγδαλο ή ένα γλυκό βερύκοκο. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί και με τη βοήθεια ενός πηρουνιού βυθίστε ένα ένα τα παστάκια μέσα στη σοκολάτα μέχρι το σημείο    που βρίσκεται τοκαρύδι ή το αμύγδαλο. Τοποθετήστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετήστε τα μέσα σε όμορφα ειδικά χαρτάκια.

Καλή σας επιτυχία
read more "Παστάκια με βερύκοκο"

Τραγανά σοκολατάκια με αμύγδαλα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Για τους εραστές της σοκολάτας. Φτιάξτε αυτά τα σοκολατάκια, που είναι και πολύ εύκολα, αλλά ένα πράγμα σας λέω. Μην τα τοποθετήσετε σε πολύ εμφανές σημείο στο σπίτι σας γιατί δεν θα σταματήσετε να τρώτε. 

Υλικά:
20 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη
125 γρ, ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Πρώτα μια συμβουλή για τη σοκολάτα. Μην τη λιώνετε ποτέ σε δυνατή φωτιά γιατί μόλις κρυώσει θα είναι θαμπή  και μαύρη. Προτιμότερο είναι να τη λιώνετε σε μπαιν μαρί.
Λοιπόν η συνταγή τώρα. Βάλτε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα να χρυσίσει ελαφρά. Προσθέστε τα κοπανισμένα αμύγδαλα και συνεχίσετε ν΄ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Αδειάστε το μίγμα επάνω σ΄ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχετε στρώσει ένα  αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχετε προηγουμένως λαδώσει με αρκετό λάδι.
Μόλις κρυώσει το μίγμα, σπάστε το σε μικρά κομμάτια.
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μπαιν μαρί και ρίξτε μέσα τη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά και στη συνέχεια ρίξτε μέσα τα κομμάτια με τα αμύγδαλα.
Πάρτε ένα κουτάλι σούπας και πάρτε από την κατσαρόλα μικρές μάζες σοκολάτα με αμύγδαλα και βάλτε τες πάνω σ΄ένα βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο. Βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν. Βάλτε τα σε όμορφα χρωματιστά χαρτάκια και προσφέρετε τα σε μια γιορτή ή και σ΄ένα καφέ με τις φίλες σας.
read more "Τραγανά σοκολατάκια με αμύγδαλα"

Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Παρόλο που είμαστε ακόμη μακριά από τα Χριστούγεννα, εγώ θα σας δώσω μια ωραία συνταγή για χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια έτσι για να την έχετε υπ΄όψιν σας.  Τα Χριστούγεννα είναι η πιο αγαπημένη μου εποχή και υπάρχουν τόσα πολλά γλυκά που μπορείς να φτιάξεις. Και το σπίτι πλημμυρίζει από μυρωδιά βανίλιας και κανέλας.

Υλικά:

 400 γρ. μέλι
100 γρ. κοπανισμένα αμύγδαλα
100 γρ. κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκου κανέλα
200 γρ. ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
100 γρ. κοπανισμένα φουντούκια
75 γρ. κοπανισμένα φουντούκια για να τυλίξετε τα σοκολατάκια

Εκτέλεση:

Βάλτε το μέλι σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση. Τραβήξτε το από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά τα αμύγδαλα, το κακάο, την κανέλα. τα φρούτα γλασέ και τα κοπανισμένα φουντούκια. Ανακατέψτε καλά το μίγμα. Αφήστε το να κρυώσει. Αν το μίγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε λίγα ακόμη φουντούκια.
Πλάστε μπαλάκια και τυλίξτε τα σε κοπανισμένα φουντούκια.

Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέσα σε μεταλλικό κουτί. Τις μέρες των εορτών βάλτε σ΄ένα διακοσμητικό σας μπολ λίγο χρυσόχαρτο και ακουμπήστε επάνω τα σοκολατάκια.  Θα δείτε πόσο όμορφα θα φαίνονται.

read more "Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια"

Παστάκια με τζίντζερ

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Λοιπόν, αυτά τα παστάκια είναι πολύ νόστιμα ,εύκολα και μπορείτε πολύ όμορφα να τα βάλετε σ΄έναν δίσκο και να προσφέρετε στους φίλους σας ένα πολύ όμορφο και γευστικό γλυκάκι.

Υλικά:
125 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
4 αυγά
250 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό baking powder
250 γρ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. ξανθή σταφίδα
150μ γρ. κουβερτούρα για ν΄αλείψουμε τα παστάκια από πάνω
κερασάκια γλυκό, κολοκύθι γλυκό

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά. Προσέξτε μην είναι δυνατή γιατί η σοκολάτα θα μαυρίσει και θα θολώσει. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ν΄ασπρίσει και ν΄αφρατέψει και προσθέτουμε τη βανίλια, το τζίντζερ και ένα ένα τ΄αυγά. Χτυπήστε για πολύ λίγο ακόμα μέχρι ν΄ανακατευτούν όλα τα υλικά. Στη συνέχέια ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και τη ν τριμμένη σοκολάτα. Ρίξτε στο μίγμα του βουτύρου κουταλιά κουταλιά ενώ συγχρόνως θ΄ανακατεύετε με μια πλαστική σπάτουλα. Ψιλοκόψτε τη σταφίδα, αλευρώστε την και ανακατέψτε την με τη ζύμη.
Σ΄ενα ταψί φούρνου απλώστε ένα αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώστε το. Απλώστε τη ζ ύμη πάνω στο χαρτί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά. Αφού ψηθεί βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε το σε μικρά τετράγωνα κομματάκια.
Λιώστε τα 150 γρ. κουβερτούρας σε μπαιν μαρί και ρίξτε από μια κουταλιά σε κάθε ένα παστάκι. Αν θέλετε στολίστε από επάνω με γλυκό κερασάκι ή κολοκύθι
Εύκολο δεν ήταν; Και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε στην παρασκευή του.
read more "Παστάκια με τζίντζερ"

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πιτάκια με κιμά κότας

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μια ακόμα συνταγή για πιτάκια.

Υλικά:

700 φύλλο κρούστας
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά από κότα
300 γρ. τριμμένο καρότο
100 γρ. φιδέ
4 μανιτάρια πορτομπέλο
2 κουταλιές soya sauce
ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι ,δυόσμο ή κόλιαντρο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιντανό
1/2 κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπερι

Εκτέλεση:

Ζεματάμε τον φιδές σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά, τα μανιτάρια και τα καρότα. Τ΄αφήνουμε να μαγειρευτουν για 10 λεπτά. Τα τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού ,  τη soya και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας οριζόντια στη μέση. Το βουτυρώνουμε ελαφρά μ΄ένα πινέλο και μ΄ένα κουπ πατ σχηματίζουμε τρεις δίσκους από 10 εκ. ο καθένας. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στον κάθε δίσκο. Σχηματίζουμε ίδους δίσκους από το δεύτερο φύλλο. Σκεπάζουμε κάθε πιτάκια με το δεύτερο δίσκο και το τυλίγουμε προς τα κάτω έτσι ώστε να σχ ηματιστεί μια στρογγυλή πιτούλα. Τοποθετούμε τις πιτούλες σε ένα ταψί που έχουμε στ ρώσει αντικολλητικό χαρτί , τις αλείφουμε με βούτυρο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγο τυρί τριμμένο. 
Σε μια στρογγυλή πιατέλα απλώστε φύλλα μαρουλιού και τοποθετήστε επάνω τους τα πιτάκια. Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να  κάνουμε μια ελαφριά σάλτσα με ντοματάκια και να την σερβίρουμε μαζί με τα πιτάκια.
read more "Πιτάκια με κιμά κότας"

Πιτάκια με κολοκυθάκια και ανθότυρο

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Αντί για τα συνηθισμένα τυροπιτάκια τολμήστε και δοκιμάστε μια διαφορετική συνταγή.

Υλικά:

250 γρ.φύλλο κρούστας
50ml ελαιόλαδο
3 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη (στη χοντρή μεριά που τρίβουμε το τυρί)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
ελάχιστη πάπρικα
αλάτι
500 γρ. ανθότυρο και 1 κουταλάκι μέλι(προαιρετικά).

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε και μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους, τραβήξτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί και τα μπαχαρικά, το μέλι και τα αυγά και ανακατεύετε καλά. 
Κόβετε τα φύλλα σε ομοιόμορφες λουρίδες.  Βάζετε από μια κουταλιά της σούπας στην άκρη κάθε φύλλου και αρχίστε να διπλώνετε γυρνώντας το φύλλο μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά ώστε να σχηματίσετε τριγωνάκια. Τηγανίστε τα τριγωνάκια σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν και αφήστε τα να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί. Αν δεν θέλετε να τα τηγανίσετε, μπορείτε να αλείψετε με βούτυρο και να τα ψήσετε στον φουρνο σ τους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία
read more "Πιτάκια με κολοκυθάκια και ανθότυρο"

Ομελέτα με μελιτζάνες

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μια ακόμα παραλλαγή της ομελέτας.


Υλικά:
3 μελιτζάνες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
100 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα σε φετούλες ή κοπανισμένα
9 αυγά
200 γρ. λουκάνικο πικάντικο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
100 γρ. παρμεζάνα
250 γρ. φρέσκο πολτό ντομάτας
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι και θυμάρι
Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι. Βάλτε τις μελιτζάνες στο τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέστε το αλάτι,το πιπέρι και το θυμάρι και σκεπάσετε το σκεύος. Όταν σχεδόν βράσουν, ρίξτε και τις ντομάτες και τα αμύγδαλα. Μόλις πάρουν μια βράση, αφαιρέσετε το παραπανίσιο λάδι και ριξτε το τηγάνι τα αυγά χτυπημένα. Αφήστε την ομελέτε να ψηθεί μέχρι ν΄αρχίσει να πήζει ελαφρά. Προσθέσετε και το λουκάνικο, αφήστε τ ην να ψηθεί, διπλώστε την και πασπαλίστε την με την παρμεζάνα. Σερβίρετε τ ην ζεστή και συνοδεύσετε την με ζεστή σάλτσα ντομάτας.


read more "Ομελέτα με μελιτζάνες"

Ομελέτες διάφορες

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Μια απλή ομελέτα μπορεί να γεμιστεί με μια ποικιλία μιγμάτων και να γίνει ένα νοστιμότατο φαγάκι.

Υλικά για τ ην ομελέτα:

3 αυγά, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο για το τηγάνι.

Υλικά για τη γέμιση:

1. 25 γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον
    25 γρ. μανιτάρια
    15 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το ζ αμπόν και τα μανιτάρια. Λιώνουμε το βούτυρο σ΄ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μπέικον και τα μανιτάρια και τηγανίζουμε ελαφρά. Το διατηρούμε κάπου ζεστό μέχρι να φτιάξουμε την ομελέτα. Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών και αφου ψηθεί η ομελέτα, ρίχνουμε στη μια μεριά το μίγμα και σκεπάζουμε με τ ην άλλη μεριά.

2.2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
   25 γρ. τριμμένη γραβιέρα
   1 κουταλάκι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
    αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών για την ομελέτα στο τηγάνι. Μόλις ψηθεί ,ρίχνουμε στη μια μεριά την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το τυρί , τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με την άλλη  μεριά της ομελέτας.

3. 15 γρ. βούτυρο
    1 κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    4 ελιές χωρίς το κουκούτσι
    225  γρ. ντοματάκια σε ντοματοπελτέ(έτοιμη συσκευασία)
    ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σ΄ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε. Κόβομε τις ελιες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τις ντομάτες και το χυμό τους τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί το νερόκαι να σχηματιστεί ένα πηχτός πουρές.Ρίχνουμε στο τηγάνι τα αυγά για την ομελέτα και μόλια ψηθεί ρίχνουμε το μίγμα στη μιση μεριά. Σκεπάζουμε με την άλλη μισή μεριά της ομελέτας και σερβίρουμε.


read more "Ομελέτες διάφορες"

Πίτα με τυριά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μια από τις πιο απλές αλλά και και τις νόστιμες πίτες που έχετε φάει.

Υλικά:

350 γρ. αλεύρι
80 γρ. γραβιέρα
80 γρ. κεφαλογραβιέρα ή άλλο πικάντικο τυρί της προτίμησης σας
40 γρ. πεκορινο
20 γρ. μαγιά μπύρας
2 αυγά
ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε 100 γρ περίπου αλεύρι μαζι με τη μαγιά, την οποία έχουμε διαλύσει με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Το κάνουμε μια μπάλα και το βάζουμε σε μια αλευρωμένη λεκάνη σκεπασμένο μ΄ένα πανί να φουσκώσει. Τρίβουμε 50 γρ. κεφαλογραβιέρα και το μισό   πεκορίνο. Τα υπόλοιπα τυριά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε τα αυγά και τ΄ανακατεύουμε με τα τυριά.Βάζουμε τα υπόλοιπα 400 γρ. αλεύρι στο τραπέζι,ανοίγουμε μια λακούβα,προσθέτουμε λίγο αλάτι, μια κουταλιά λάδι και μισό περίπου ποτήρι νερό και φέρνουμε στο κέντρο και ανακατεύουμε λίγο από το αλευρι. Προσθέτουμε και το ζυμάρι που έχει φουσκώσει καθώς και το μίγμα των τυριών .Δουλεύουμε με δύναμη όλα τα υλικά μαζί μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλήσει από το τραπέζι. Το κάνουμε μια μπάλα και το βάζουμε σε μια αλευρωμένη λεκάνη να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε σ΄ένα ταψί, το απλώνουμε με τα χέρια μας και το περιχύνουμε με λίγο λάδι. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά.
read more "Πίτα με τυριά"

Τυροπιτάκια με ντομάτα

Pin It Now! Print Friendly and PDF

 Μια γευστικότατη πρόταση. Το μόνο μειονέκτημα της , αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι είναι τηγανιτά και όχι ψητά.

Υλικά  για τη ζύμη:

500γρ. αλεύρι
 25 γρ. μαγιά μπύρας και λίγο αλάτι


Εκτέλεση:

Απλώνουμε το αλεύρι πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας ,ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά μπύρας την οποία κόψαμε σε κομματάκια και διαλύσαμε σε λίγο χλιαρό νερό.Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα ελαστικό ζυμάρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά κομμάτια, και ανοίγουμε το καθένα μ΄έναν πλάστη σε δίσκους 10-12 εκ. διάμετρο.

Υλικά για τη γέμιση:

3 κομμάτια τυρί(φέτα,ιταλική μοτσαρέλα,ανθότυρο)
500 γρ. μικρά ντοματάκια
λάδι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφού ανοίξουμε τα κομμάτια της ζύμης σε μικρούς δίσκους, τοποθετούμε 1-2 κουταλιές από τα ντοματάκια, τα οποία έχουμε βράσει με ελάχιστο νερό, σκεπάζουμε με το τυρί κομμένο σε φέτες και πασπαλίζουμε με τριμμένο πιπέρι,αλάτι και ριγανη. Διπλώνουμε το άλλο μισό του δίσκου πάνω από τη γέμιση και πατάμε τις άκρες να κολλήσουν καλά. 
Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε καυτό λάδι και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι


read more "Τυροπιτάκια με ντομάτα"

Πίτα με ζαμπόν και τυρί

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Η πίτα αυτή γίνεται από ζυμάρι ψωμιού. Είναι γευστικότατη και χορταστικότατη.


Ζύμη ψωμιού

Υλικά:

 500 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά μπύρας

Εκτέλεση:


Κοσκινίζουμε το αλεύρι επάνω στον πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και τρίβουμε με τον τρίφτη  εκεί τη μαγιά μπύρας. Προσθέτουμε από πάνω χλιαρό νερό ή γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Αρχίζουμε αμέσω να ζυμώνουμε το ζυμάρι ανακατεύοντας λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το νερό. Η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί εξαρτάτια απο το πόσο μπορεί να απορροφήσει το αλεύρι μας. Στην αρχή το ζυμάρι θα κολλάει στα χέρια μας αλλά καθώς θα το δουλεύουμε χτυπώντας το πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας θα αρχίσει να γίνεται λείο και δεν θα κολλάει τόσο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη ,χωρίς να σταματάμε, για να μη διακοπεί η θερμότητα που παράγεται από τα χέρια μας και περνάει στο ζυμάρι. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε μια άνετη λεκάνη την οποία έχουμε αλευρώσει . Χαράζουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης για να επιτρέψει να γίνει καλύτερη η ζύμωση. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Ο χώρος που θα αφήσουμε το ζυμάρι θα πρέπει να έχει 25-30 βαθμούς Κελσιου. Αν η θερμοκρασία ε ίναι πάνω από 30 βαθμούς ή αν υπάρχει πολύ κοντά πηγη  θερμότητας, η ζέστη μπορεί να σταματήσει τη ζύμωση. Σκεπάστε το ζυμάρι με μια πετσέτα και  τοποθετήστε από πάνω ένα μάλλινο υφασμα. Το ζυμάρι θα χρειαστεί περίπου 6 ώρες για να φουσκώσει. Μπορείτε να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.

Γέμιση

Υλικά:

50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
250 γρ. μυζήθρα
 150 γρ. σαλάμι κομμένο σε φέτες
100 γρ. ζαμπόν
2 αυγά
βασιλικό,λάδι,αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση:

Περνάμε τη μυζήθρα από σίτα και προσθέτουμε ένα αυγό, το τυρί, το βασιλικό ψιλοκομμένο, το ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια,  το μισό σαλάμι ,μια κουταλιά λάδι, αλάτι και πιπέρι. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι και είναι έτοιμο, το ζυμώνουμε λίγα λεπτά ακόμη και το κόβουμε σε κομμάτια. Με τα χέρια μας τραβάμε το κάθε κομμάτι έτσι ώστε ν΄αποκτήσει πάχος μερικά χιλιοστά. Στρώνουμε σε λαδωμένα ταψάκια και βάζουμε επάνω τη γέμιση και τις υπόλοιπες φέτες σαλαμιου. Αλείφουμε τις ακρες τ ου ζυμαριού με ένα χτυπημένο αυγό και διπλώνουμε όλες τις άκρες του ζυμαριού που προεξέχουν από το ταψάκι. Σκεπάζουμε έτσι όλη τη γέμιση. Πατάμε λίγο με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φο ύρνο στ ους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Ίσως σας φάνηκε λίγο μπελαλίδικο αλλά σας υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.


















τ
















read more "Πίτα με ζαμπόν και τυρί"

Πατατοτηγανίτες

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Μια πρόταση για να συνοδέψετε το ψητό ή μαγειρευτό σας κρέας ή κοτόπουλο.

Υλικά:

500 γρ. πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
25 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σ΄ένα τ ρυπητό και τα πιέζουμε για να διώξουμε όλο το νερό. Στη συνέχεια τα βάζουμε σ΄ένα μπολ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Σ΄ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι κουταλιές από το μίγμα της πατάτας. Με τη ράχη του κουταλιούς το απλώνουμε σ΄ένα λεπτό στρώμα. Το τηγανίζουμε 4-5 λεπτά απο τη μια μεριά να ροδίσει καλά. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και τηγανίζουμε και την άλλη πλευρά.
Για να τις διατηρήσουμε ζεστές μέχρι να τηγανιστούν όλες τις κρατάμε στο φούρνο στ ους 200 βαθμούς. Τις σερβίρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται όσο είναι ακόμη ζεστές.
 



read more "Πατατοτηγανίτες"

Μαρεγκάκια με καραμέλα

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Μια μικρή παραλλαγή του γνωστού μας μπεζέ.

Υλικά:

4 ασπράδια αυγών
300 γρ. ζάχαρη
40 γρ. τριμμένα φουντούκια
300 γρ. Philadelphia
3 κουταλιές λικέρ(Amaretto, Tia Maria ή ότι άλλο λικέρ προτιμάτε)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τα 3/4 από τη ζάχαρη. Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και σχηματίζουμε μικρές στρογγυλές μαρέγκες πάνω σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. 
Πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν  και κρυώσουν τις βγάζουμε από το ταψί. Στο μεταξύ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το λικέρ μέχρι ν΄αφρατέψε. Ενώνουμε τις μαρέγκες δύο δύο με το μίγμα του τυριού.
Λιώνουμε σε καραμέλα την υπόλοιπη ζάχαρη . Βουτυρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και απλώνουμε την καραμέλα εκεί μέχρι να κρυώσει. Κατόπιν την σπάμε σε μικρά κομματάκια και γαρνίρουμε τα μαρεγκάκια.



read more "Μαρεγκάκια με καραμέλα"

Μπεζέδες

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Οι αγαπημένοι μας μπεζέδες, αυτή η υπέροχη λιχουδιά!!!!!

Υλικά:

125 γρ. ασπράδια αυγών
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μπεν μαρί τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και  χτυπάμε μ΄ένα σύρμα μέχρι να ζεσταθούν. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στο μίξερ και τα χτυπάμε καλά  μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ και σχηματίζουμε στρόγγυλους ή μακρόστενους μπεζέδες ,ανάλογα τι προτιμάμε,  επάνω σ΄ενα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί
μπεζέδες
.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 80 βαθμούς και σιγοψήνουμε για  περίπου 2 ώρες.
 Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ν΄αρωματίσετε τους μπεζέδες ξύσμα πορτοκαλιού ή έλαιο μαστίχας που θα βρείτε στα super market. Ακόμη μπορείτε να τους κάνετε και σοκολατένιους  ανακατεύοντας μαζί με τη ζάχαρη 1 κουταλιά κακάο.  Ακόμη μπορείτε να αλέσετε πολύ καλά στο μπλέντερ φυστίκι αιγίνης η φουντούκια και να τα ανακατέψετε επίσης με τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε για τους μπεζέδες. Επίσης μπορείτε να λιώσετε λίγη ζάχαρη σε καραμέλα και να τη ρίξετε στο μίξερ αφού χτυπήσετε καλά και σφίξει η μαρέγκα. Ριξτε την λίγο λίγο και αφήστε την να χτυπηθεί λίγο ακόμη για να ανακατευτεί καλά η καραμέλα με τη μαρέγκα. Σ΄αυτήν την περίπτωση αφαιρέστε λιγη ζάχαρη από την αρχική συνταγή για να μη σας γίνουν πολύ γλυκές.
Αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει.



read more "Μπεζέδες"

Πατατοσαλάτα με μπρόκολο

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Προσπαθώ να θυμηθώ από που έχω ξεσηκώσει αυτήν τη συνταγή. Αδύνατον να θυμηθώ.  Πάντως θυμάμαι ότι την είχα φτιάξει μια Πρωτομαγιά μερικά χρόνια πριν και θυμάμαι ότι ήταν πολύ νόστιμη και ότι άρεσε σε όλους. Σας την παρουσιάζω λοιπόν  έτσι για μια αλλαγή από τις ίδιες πατατοσαλάτες που φτιάχνουμε συνέχεια.

Υλικά:

750 γρ. μπρόκολα
250 γρ. μαγιονέζα
50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
 700 γρ. πατάτες
1 κουταλάκι μαιντανό
1 κουταλιά λάδι
αλάτι,πιπέρι και ένα κουταλάκι ξύδι

Εκτέλεση:

Καθαρίστε ,κόψτε σε κυβάκια και βράστε τις πατάτες σε αλατισένο νερό. Καθαρίστε και χωρίστε σε μπουκετάκια τα μπρόκολα. Βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου, ίσα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Μην τα παραβράσετε για θα λασπώσουν. Σγτραγγίστε καλά τα μπρόκολα και τις πατάτες και αφήστε τα να κρυώσουν.
Ανακατέψτε σ΄ένα μπολ τη μαγιονέζα,το γιαούρτι,το μαιντανό,το ξύδι,το αλάτι,το πιπέρι και το λάδια. Χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Τοποθετήστε τις πατάτες και τα μπρόκολα σε μια πιατέλς και περιχύστε με τη σάλτσα. Μην ανακατέψετε πολύ γιατί θα χαλάσει το σχήμα των λαχανικών. Καλό θα είναι να ρίξτε τη σάλτσα όσο είναι τα λαχανικά σας ζεστά για να την απορροφήσουν καλύτερα.





read more "Πατατοσαλάτα με μπρόκολο"

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πιπεριές γεμιστές

Pin It Now! Print Friendly and PDF
  
Όταν μαγειρεύετε πιπεριές γεμιστές μπορείτε να τις ζεματάτε λίγα λεπτά πριν. ΄Ετσι θα μειωθεί ο χρόνος ψησίματος τους και δεν θα στεγνώσει η γέμιση τους. Αυτή η συνταγή δεν είναι η κλασική συνταγή  για τις ψητές πιπεριές. Δοκιμάστε την. Είναι  πιο ελαφριά και μπορεί να έχει πιο ωραία εμφάνιση. Έτσι μπορείτε να τις φτιάξετε ακόμη κι όταν έχετε ένα ανεπίσημο τραπέζι. Η συνταγή είναι για   8 πιπεριές αλλά εσείς θα την προσαρμόσετε ανάλογα τα άτομα.

Υλικά:

Πιπεριές χρωματιστές(κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί)
 250 γρ. κιμά ανάμικτο
1 φλυτζ. λευκό κρασί
250 γρ. μανιτάρια
150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
125 γρ. λευκό κρεμώδες τυρί π.χ. Philadelphia
70 γρ. μοτσαρέλα ή gouda ή πεκορίνο για όσους αρέσουν τα σκληρά τυριά
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
λίγο ελαιόλαδο,αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πιπεριές στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. Κρατήστε τα κοτσάνια για πιο ωραία εμφάνιση. Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και βράστε το. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει τραβήξτε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τις πιπεριές για 2 λεπτά. Στη συνέχεια σωτάρετε καλά τον κιμά σε λίγο λάδι  και προσθέτετε τα μανιτάρια και το ζαμπόν. Συνεχίστε το σωτάρισμα για λιγα λεπτά ακόμη. Σβήστε με το κρασί, αλατοπιπερώστε και αφήστε τον να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Κατόπιν, προσθέτετε το κρεμώδες τυρί και το κουκουνάρι και ανκατεύετε.
Απλώστε τις πιπεριές σ΄ένα πυρέξ και γεμίστε τες με το μίγμα. Τρίψτε στην επιφάνεια τους τη μοτσαρέλα ή όποιο άλλο τυρί χρησιμοποιήσετε και περιχύστε τες με λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε τες στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά μέχρι ν΄αρχίσει το τυρί να ροδίζει. 
Σε μια στρόγγυλη πιατέλα απλώστε φύλλα μαρουλιού και τοοθετήστε τις πιπεριές από  πάνω.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη.



































read more "Πιπεριές γεμιστές"

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκό πορτοκάλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Για να κάνετε γλυκό του κουταλιού από πορτοκάλι, χρειάζεται να βρείτε χοντρόφλουδα πορτοκάλια.

Υλικά:

2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
5 φλυτζ. νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
αρμπαρόριζα ή βανίλια για το αρωμάτισμα

Εκτέλεση:

Ξύστε ελαφρά τα πορτοκάλια μ΄έναν πολύ λεπτό τρίφτη. Κόψτε την φλούδα σε 6 ή 8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος του πορτοκαλιού και ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε τα κομμάτια του γλυκού. Μην αφήσετε καθόλου από την ψίχα του φρούτου. Τυλίξτε τα σε ρολά και πιάστε τα με μια οδοντογλυφίδα για να μη ξετυλιχτούν. Βράστε τις φλούδες 3 φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό, για να ξεπικρίσουν. Αφήστε τες σ΄ένα τρυπητό για να στραγγίσουν από τα νερά.  Βράστε τη ζάχαρη με το νερό γύρω στα 10 λεπτά και ρίξτε μέσα το φρούτο.  Βράστε για άλλο 15 λεπτά. Αφήστε το γλυκό να ¨ξεκουραστεί¨όπως λέμε μέχρι  την επόμενη μέρα. Ξαναβράστε το σιρόπι ώσπου να δέσει. Το σιρόπι έχει δέσει, όταν παίρνοντας ένα κουτάλι και αφήνοντας το σιρόπι να τρέξει από τη μια μεριά, στο τέλος αν το ρίξετε σε ένα πιατάκι σχηματίζει σταγόνες. Αν αυτές απλώνουν, τότε το σιρόπι θέλει κι άλλο βράσιμο. Λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά ρίξτε το λεμόνι και το αρωματικό. Όπως είναι καυτό το γλυκό, γεμίστε βάζα αποστειρωμένα μέχρι 1 εκ. από το χείλος του βάζου και κλείστε τα καλά. Αναποδογυρίστε τα για να φύγει όσος αέρας είχε μείνει μέσα. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό μέρος ή σε ντουλάπι. Διατηρούνται έτσι μέχρι και ένα χρόνο.

 Για να αποστειρώσουμε βάζα ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους πολύ καλά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέρα σ΄ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε τα βάζα μαζί με τα καπάκια τους για 30 λεπτά. Γεμίστε τα με το γλυκό όσο είναι ακόμη ζεστά.




read more "Γλυκό πορτοκάλι"

Ζύμη για ζυμαρικά

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Οι Ιταλοί όταν μαγειρεύουν ζυμαρικά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν έτοιμα, αλλά φτιάχνουν σπιτική ζύμη. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Η  κατασκευή της ζύμης δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Δοκιμάστε την και ίσως εκπλαγείτε κι εσείς με το πόσο εύκολη είναι.

Για τη ζύμη θα υπολογίζετε 3 αυγά  και ένα ασπράδι για 400 γρ. αλεύρι.

Υλικά:
400 γρ. αλεύρι 
1 κουταλιά σούπας κρύο νερό
3 αυγά και ένα ασπράδι
2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και αλεύρι για ν΄ανοίξετε το φύλλο

Εκτέλεση:

Ρίξτε το αλεύρι επάνω στον πάγκο εργασίας σας. Ανοίξτε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό.Ζυμώστε καλά. Προσθέστε κρύο νερό και αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε 1-2 κουταλιές γλυκού νερό ακόμη. Αλευρώστε τα χέρια σας και ζυμώστε τουλάχιστον για 10 λεπτά.  Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη σε πλατύ φύλλο, την διπλώνετε και την πιέζετε για να γίνει πάλι μια μπάλα.Ξανα ανοίγετεσε φύλλο ,διπλώνετε και ζυμώνετε σε μπάλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και γυαλιστερή. Στο τέλος την πλάθετε σε μπάλα, την αλευρώνετε, την βάζετε σε μια γαβάθα και την σκεπάζετε. Αφήστε την για 30 λεπτά κοντά σε ζέστη.
Κατόπιν,χωρίστε τη ζ ύμη στα δύο και ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια κόψτε τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή την  ρόδα που χρησιμοποιείτε για να κόψετε την πίτσα. Αν θέλετε  σπαγγέτι κόψτε πολύ λεπτές λωρίδες,αν θέλετε ταλιατέλες χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόψτε λωρίδες 2-3 εκ. πλάτος. Γενικά, μπορείτε να τα κόψετε ότι σχήμα θέλετε.
Αφήστε τα 1 ώρα να στεγνώσουν και μετά βράστε τα. Τα σπιτικά ζυμαρικά θέλουν 3-5 λεπτά για να βράσουν. Γεμίστε μια κατσαρόλα και βάλτε τη στη φωτιά.  Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσουν.  Μην τα παραβράσετε. Μόλις είναι έτοιμα, τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε ένα κρύο ποτήρι νερό και ανακατέψτε. Στη συνέχεια σουρώστε τα. Φτιάξτε μια σάλτσα της αρεσκείας σας για να τα συνοδέψετε. 

Πολύ νόστιμα γίνονται τα γεμιστά ζυμαρικά με σπιτική ζύμη.  Αφού ανοίξετε τη ζύμη σε μεγάλο και λεπτό φύλλο, όπως είπαμε παραπάνω, πάρτε ένα κουτάλι και βάλτε στη σειρά από μια κουταλιά ζύμη σε απόσταση 4εκ. την μια από την άλλη. Διπλώστε την άκρη της ζύμης ώστε να καλύψει τη γέμιση. Κόψτε τη λωρίδα με τη γέμιση  σε μικρά τετράγωνα κομμάτια σα φακελάκια. Μην κόψετε πολύ κοντά στη γέμιση για να μπορέσετε να κλεισετε τις άκρες καλά. Πιέστε με τα δάχτυλα σας τις άκρες να κλείσουν καλά. Αφήστε τα να καθήσουν 1 ώρα για να στεγνώσουν και βράστε τα όπως παραπάνω είπαμε. Η γέμιση μπορεί να είναι είτε κρέας, είτε κοτόπουλο, είτε τυριά, είτε μανιτάρια, αρωματισμένα με διάφορα καρυκεύματα.

Καλή σας επιτυχία.Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.





read more "Ζύμη για ζυμαρικά"

Φύτρα σπόρων

Pin It Now! Print Friendly and PDF

 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αν έχετε φάει σε κινέζικο εστιατόριο, τότε σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει τα φύτρα. Οι Κινέζοι τα χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εμείς οι Δυτικοί ,τώρα έχουμε αρχίσει να τα ανακαλύπτουμε, καθώς όλο και περισσότερο διαδίδεται η ιδέα των υγιεινών τροφών. Τι είναι τα φύτρα; Τα φύτρα είναι φυτρωμένοι σπόροι από σόγια,φακή,φασόλια,σιτάρι,ρεβύθια και ότι άλλο σπόρο μπορείτε να φανταστείτε. Αν ένας σπόρος είναι πλούσιος σε βιταμίνες,ιχνοστοιχεία και άλλα,το φύτρο έχει σε πολλαπλάσιο βαθμό όλα αυτά. Γι΄αυτό τρώτε φύτρα για καλύτερη υγεία. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, έτσι ώστε να μη χάσουν καθόλου από τις βιταμίνες τους. Το πιο εύκολο είναι να τα προσθέτετε στη σαλάτα σας. Είναι νοστιμότατα,αλλά κυρίως όπως είπα μια μεγάλη π ηγή βιταμινών. Μπορείτε ακόμα να τα ανακατέψετε το το φαγητό σας λίγο πριν το σερβίρετε.Ακόμη μπορείτε να τα βάλετε μέσα στη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. 
Τώρα όσον αφορά την παρασκευή τους, θα χρειαστείτε γυάλινα βάζα,κομμάτια από τουλπάνι ή τουλι και διάφορους σπόρους.

Βάλτε σε ένα βάζο σπόρους. Καλύψτε τους με χλιαρό νερό και και σκεπάστε τους με ένα κομμάτι τουλπάνι ή τούλι. Στερεώστε το ύφασμα με ένα λάστιχο. Τοποθετήστε το βάζο σε σκοτεινό μέρος και αφήστε το όλο το βράδυ. Την επόμενη αφαιρέστε το νερό και ξεπλύνετε τους σπόρους. Καλύψτε τους πάλι με νερό και αφήστε το πάλι σε σκοτεινό μέρος όλη τη νύχτα..Επαναλάβετε την ίδια διαδικασια για 4-5 μέρες μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Μόλις βλαστήσουν βάλτε τους σε ένα στεγνό βάζο. Καταναλώστε τα φύτρα όσο γίνεται πιο γρήγορα για να μη χαθούν οι βιταμίνες τους. Διατηρούνται στο ψυγείο λίγες μέρες.
read more "Φύτρα σπόρων"

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κρέμα με αμυγδαλόψιχα και ρόδι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μια πανδαισία γεύσεων που δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα μοναδικό γλυκό.

Υλικά:

2 φλυτζ. ζαχαρουχο γάλα βλάχας
1 1/2 φλυτζ. αμυγδαλόψιχα
1 φλυτζ.παντεσπάντι ή κέικ κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλυτζ. ζάχαρη
1 φλυτζ. ρώγες ροδιού
3 κουταλιές γρεναδίνη
2 αυγά
2 κουταλιές μπράντι
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ν΄αφρατέψουν. Τ΄ανακατεύουμε με το παντεσπάντι ή το κέικ, την αμυγδαλόψιχα και το μισό γάλα Βλάχας μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα σε ατομικά φορμάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φορμάκια για κρέμα καραμελέ). Τα ψήνουμε σε μπεν μαρί(γεμίζουμε ένα ταψί με νερό μέχρι περίπου τη μέση και βάζουμε μέσα τα φορμάκια) στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να πήξουν και να πάρουν χρώμα.Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε να έχουν γίνει. Αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή, τότε είναι έτοιμα. Ανακατεύουμε τη γρεναδίνη με το ρόδι και το απλώνουμε στα πιάτα που θα σερβίρουμε το γλυκό. Χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα Βλάχας με πολύ λίγο ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγύ. Αναποδογυρίζουμε τα φορμάκια επάνω στα πιάτα και τα σερβίρουμε με σαντιγύ από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα φυλλαράκι δυόσμο ή μέντα από πάνω για να το διακοσμήσετε.

Καλή σας επιτυχία
read more "Κρέμα με αμυγδαλόψιχα και ρόδι"

Μανιτάρια γεμιστά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Ένα νοστιμότατο ορεκτικό αλλά και ένα ωραιότερο ελαφρύ βραδινό.

Υλικά:

8 μανιτάρια Porto bello
300 γρ. μαγιονέζα
150 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον
20 γρ. τυρί κρέμα
1 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαιντανό
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια. Κόβουμε το μίσχο τους και τον ψιλοκόβουμε. Ζεματίζούμε λίγο τα μανιτάρια σε αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε και τ ΄αφήνουμε να στεγνώσουν.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μπέικον, το μαιντανό καιτο βασιλικό. Σ΄ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι το μπέικον και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τη μαγιονέζα ,το βασιλικό,το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Γεμίζουμε με αυτή τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαιντανό. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο. Ψήστε τα για 10 λεπτά περίπου στο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη
read more "Μανιτάρια γεμιστά"

Μπισκοτάκια

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα αυτά τα μπισκοτάκια. Θα τα τρώτε με τις χούφτες.

Υλικά:

250 γρ. μινερβίνη
1 φλυτζ. άχνη
2 αυγά
χυμό ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι baking powder
3 φλυτζ. αλεύρι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ την μινερβίνη με την άχνη μέχρι ν΄ασπρίσει και ν΄αφρατέψει. Ρίχουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας σε χαμηλότερη ταχύτητα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και τα ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Η ζύμη μας είναι έτοιμη

Αν έχετε ειδικό μηχάνημα για κουλουράκια, χρησιμοποιήστε το για να σχηματίσετε μικρά μπισκοτάκια. Αν όχι , μπορείτε να σχηματίσετε μικρά μπισκοτάκια με το κορνέ σας.

read more "Μπισκοτάκια"

Κρέπες με σπανάκι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Έχετε τραπέζι τους φίλους σας; Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στο μενού σας τις κρέπες με σπανάκι. Είναι ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά,ευπαρουσίαστο και ξεφεύγουμε λίγο από τα ίδια και τα ίδια.





Χυλός για τις κρέπες:

Υλικά:

1 φλυτζ. αλεύρι
1/4 φλυτζ. κουτ. αλάτι
2 αυγά, 1 φλυτζ. γάλα
1 κουταλάκι λιωμένο βούτυρο
λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:

Σ΄ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το γάλα,στη συνέχεια χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το κονιάκ,το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι(κοσκινίστε το ).Ανακατέψτε καλά και αφήστε το για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο. Λαδώστε ένα μικρό τηγανάκι με λίγο βούτυρο και ρίξτε μια κουταλιά από το χυλό(χρησιμοποιήστε τη κουτάλα για σούπα,όχι τελείως γεμάτη). Αν θέλετε να τις φτιάξετε σαν κυρίως φαγητό, μπορείτε να τις φτιάξετε μεγάλες όπως τις έχω κι εγώ στην φωτογραφία. Αν θέλετε όμως να τις παρουσιάσετε π.χ. σ΄έναν μπουφέ, τυλίξτε τις σε μικρά πακετάκια γιατί θα  είναι πιο  εύκολο για τους καλεσμένους σας να παίρνει ο καθένας από μια μικρή κρέπα ,από το να πρέπει να κόβουν στη μέση μια μεγάλη κρέπα.

Γέμιση:

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι, λίγο κρεμμύδια
3 κουταλιές λάδι
100 γρ. μπέικον
1 φλυτζ. μπεσαμέλ
1 αυγό
1 κροκάδι
1 φλυτζ. γραβιέρα
μαιντανό.αλάτι και πιπέρι
3/4 φλυτζ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και το μπέικον.Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σπανάκι και το αφήνουμε να σωταριστεί κι αυτό για λίγο. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ ,ένα αυγό και το ένα κροκάδι και ανακατεύουμε με το σπανάκι. Ρίχνουμε κ αι το μισό τυρί.
Βάζουμε στη μέση και κατά μήκος της κρέπας μια ποσότητα από το μίγμα μας(η ποσότητα ποικίλει ανάλογα πόσο μεγάλες ή μικρές θέλετε να τις κάνετε), σκεπάζουμε το σπανάκι με τις δύο άκρες της κρέπας και  τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη  σ΄ένα πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμους γύρω στα 40 λεπτά.

Καλή σας επιτυχία
read more "Κρέπες με σπανάκι"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets