> >

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ρολό κιμά

Pin It Now! Print Friendly and PDF




Είχα πάρα πολύ καιρό να φτιάξω αυτό το φαγάκι. Ήταν από τα λίγα φαγητά που έτρωγα όταν ήμουν παιδί (όπως καταλαβαίνετε ήμουν ένα πολύ κακόφαγο παιδάκι, τέλος πάντων), γι΄αυτό και η μαμά μου το έφτιαχνε αρκετά συχνά. Χτες λοιπόν το θυμήθηκα και το έφτιαξα, όπως σας είπα, μετά από πολύ καιρό και οφείλω να ομολογήσω ότι έτυχε θερμής υποδοχής από την οικογένεια μου.

Υλικά για 4 άτομα:


700 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. ψωμί άσπρο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
2/3 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. νερό
2 κουτ. της σούπας μαιντανό
κόλιαντρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού  φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
3 βρασμένα αυγά

Εκτέλεση:


Βρέχουμε καλά το ψωμί , το στραγγίζουμε από τα νερά και το τρίβουμε με τα χέρια μας σ΄ένα μπολ να γίνουν χοντροκομμένο ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον κιμά,το κρεμμύδι, το αυγό,το μαιντανό, το ελαιόλαδο,το νερό (όταν φτιάχνετε μίγμα κιμά είτε για ρολό,είτε για μπιφτέκια ή κεφτέδες,προσθέτετε πάντα λίγο νερό. Η ζύμη του κιμά σας θα γίνει πολύ πιο αφράτη) και αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τη ρίγανη. Αφήνουμε τον κιμά 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.

Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι και στρώνουμε μια φαρδιά λωρίδα χρησιμοποιώντας λίγο λιγότερο από τον μισό κιμά. Τοποθετούμε κατά μήκος τα βρασμένα αυγά
.
  Κατόπιν σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό.
Κόβουμε,αν θέλουμε, πατατούλες και τις τοποθετούμε γύρω γύρω από το ρολό. Αλατοπιπερώστε τες, ρίξτε λίγο κόλιαντρο και τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ. Περιχύστε τις με λίγο λαδάκι και προσθέστε 1 ποτήρι νερό.  Είναι έτοιμο για ψήσιμο.
 Ψήστε το στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια γρήγορη μπεσαμέλ(2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι και 1 1/2 ποτήρι γάλα) και περιχύστε από επάνω το ρολό πριν το ψήσετε.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη
read more "Ρολό κιμά"

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Καρότα μαρινάτα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Αν σας αρέσουν τα καρότα είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ αυτή η συνταγή. Πάντως εγώ κάθε φορά που τα κάνω βάζω και περισσότερα καρότα γιατί τα καθαρίζουμε στο άψε σβήσε. Παρ΄όλα αυτά, όσα και να κάνω, ποτέ δε φαίνεται να είναι αρκετά.

Υλικά :

100 γρ μέτρια καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ξύδι από κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
χοντροκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίστε τα καρότα και κόψτε τα σε κομμάτια των 5 εκατοστών. Βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 5-8 λεπτά μέχρι ν΄αρχίσουν να μαλακώνουν. Μην  τα πολυβράσετε. Στραγγίστε τα και βάλτε τα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης να κρυώσουν και κάψτε κάθε κομμάτι κατά μήκος στα τέσσερα. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και βάλτε το μαζί με τα καρότα σε ένα βαθύ πιάτο. Προσθέστε τη ρίγανη, το αλάτι ,το πιπέρι , το ξύδι και λάδι όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα καρότα. 
Αφήστε τα να μαριναριστούν τουλάχιστον 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.  Ψήστε σ΄ένα τηγανάκι ή και στο φούρνο τα αμύγδαλα και προσθέστε τα και αυτά. Αν δεν τα καταναλώσετε την ίδια μέρα μπορείτε να τα σκεπάσετε με μεμβράνη καλά και να τα βάλετε στο ψυγείο. Βγάλτε τα αρκετές ώρες πριν τα σερβίρετε να έρθουν και πάλι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα κρατήσετε στο ψυγείο περισσότερα από 1 μέρα βγάλτε και πετάξτε το σκόρδο μετά από 24 ώρες.
read more "Καρότα μαρινάτα"

Κολοκυθάκια με σκόρδο και ρίγανη

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτέ να την προσφέρετε σας ορεκτικό, σαν μεζέ αλλά και σαν σαλάτα. Είναι πολύ εύκολο και γίνεται πολύ γρήγορα. Μπορείτε ακόμα να το βάλετε πάνω σε μια μπρουσκέτα και να απολαύσετε γεύση.

Υλικά :
700 γρ. μικρά κολοκυθάκια
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χοντροκομμένο σκόρδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. του γλυκού ρίγανη φρέσκια
2 κουταλάκια του γλυκού μαιντανό

Εκτέλεση:

Καθαρίστε τα κολοκυθάκια και κόψτε σε όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορείτε. Σ΄ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και το σκόρδο,ανάψτε τη φωτιά και όταν το σκόρδο ξανθύνει προσθέστε το κολοκύθι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατέψτε καλά.  Δυναμώστε τη φωτιά και σωτάρετε ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι. Προσέξτε να μην το αφήσετε πολύ στη φωτιά και λιώσει. Αφαιρέστε το περίσσιο λάδι και σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με μαιντανό.
read more "Κολοκυθάκια με σκόρδο και ρίγανη"

Λιμοντσέλο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 Τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου βγαίνουν τα πρώτα φρέσκα λεμόνια στην αγορά  και τώρα έχουν πολύ άρωμα και έντονη γεύση. Είναι η κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε ένα υπέροχο λιμοντσέλο.  Μάλιστα για περισσότερη γεύση κάποιοι τρίβουν με ζάχαρη το κίτρινο μέρος της φλούδας και το αφήνουν για αρκετή ώρα μέσα στο χυμό για να ενισχυθεί η γεύση του. Να μη μιλήσουμε και για τις ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού. Το ξέρετε ότι το λεμόνι έχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C από ότι το πορτοκάλι; Και όμως είναι αλήθεια. Ας φτιάξουμε τώρα όμως το ποτό.

Υλικά :

1 κιλό λεμόνι με χοντρή φλούδα
1 λίτρο καθαρό αλκοόλ ή βότκα (εγώ προτιμώ για όλα τα λικέρ μου τη βότκα)
800 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Διαλέξτε λεμόνι με χοντρή φλούδα καθώς για το λικέρ θα χρειαστείτε μόνο τη φλούδα του φρούτου. Ξεφλουδίστε τα λεμόνια και αφαιρέστε την άσπρη ψίχα από τις φλούδες. Κρατήστε μόνο το κίτρινο μέρος. Για περισσότερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα αγγούρια ή τις πατάτες. Βάλτε τις φλούδες σ΄ένα βάζο με το αλκοόλ και αφήστε το σε σκιερό μέρος για μια εβδομάδα.  Φτιάξτε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το 1 λίτρο νερό, βράστε το για 5 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. Σ΄ένα μεγάλο βάζο ενώνετε το σιρόπι με το αλκοόλ και το αφήνετε να καθήσει για μια μέρα. Την επόμενη περνάτε το μίγμα από ένα λεπτό σουρωτήρι ή ένα τουλπάνι και το μοιράζετε σε μπουκάλια. Το ποτό σας είναι έτοιμο.
Πριν το σερβίρετε βρέξτε απαλά το χείλος του ποτηριού που θα το σερβίρετε και βυθίστε το στη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάλτε στο ποτήρι το λικέρ.

read more "Λιμοντσέλο"

Μπουγιουρντί με τυρί φέτα και σάλτσα ντομάτας

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Σίγουρα όλοι ξέρετε το μππουγιουρντί. Δεν υπάρχει ελληνική ταβέρνα που να μην το έχει συμπεριλάβει στο μενού σας. Τώρα μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας καθότι έρχονται και δύσκολες μέρες και οι έξοδοι στις ταβέρνες μάλλον θα μειωθούν δραματικά.

Υλικά:

400 γρ. φέτε κομμένο σε τέσσερις φέτες
1 πιπεριά πράσινη καυτερή κατά προτίμηση ή γλυκιά κομμένη σε λεπτές φέτες
1 φρέσκια ντομάτα κομμένη σε φέτες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη και μπούκοβο
150 γρ. κέτσαπ ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κομμάτι αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Ανοίξτε το αλουμινόχαρτο και απλώστε στη μέση δύο φέτες ντομάτα. Από πάνω τοποθετείστε μια μερίδα φέτα και στη συνέχεια την πιπεριά(3-4 φετούλες). Πασπαλίστε με το μπούκοβο και τη ρίγανη και περιχύστε με την κέτσαπ ή το χυμό ντομάτας. Περιχύστε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και κλείστε το αλουμινόχαρτο σα φάκελο. Κάντε το ίδιο και με τις άλλες φέτες τυριού.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

read more "Μπουγιουρντί με τυρί φέτα και σάλτσα ντομάτας"

Μανιταρόσουπα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα πρώτα κρύα του χειμώνα έρχονται. Ετοιμαστείτε για ζεστές σουπίτσες δίπλα στο τζάκι.

Υλικά:

15 γρ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
450 γρ. διάφορα μανιτάρια(αν μπορείτε να βρείτε άγρια, ακόμα καλύτερα)
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 λίτρο νερό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα πορτσίνι για 20 λεπτά σε μια κούπα βραστό νερό. Βγάζετε τα πορτσίνι από το νερό και περνάτε το ζωμό από λεπτή σήτα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ζωμό, το σκόρδο, το σέλερι, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και το βράζετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 30 λεπτά. 
Σουρώνετε και πάλι το ζωμό και τον αφήνετε στην άκρη. 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδια και το θυμάρι και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ψιλοκόβετε τα πορτσίνι, και τα βάζετε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια στην κατσαρόλα και τσιγαρίζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ζωμό που έχετε κρατήσει στην άκρη και την ντομάτα και όταν αρχίσει ο βρασμός σκεπάσετε την κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.



read more "Μανιταρόσουπα"

Τυρί camambert πανέ με ξινή μαρμελάδα βατόμουρο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 Το Camambert Νορμανδίας είναι ένα τυρί με πολύ χαρακτηριστική γεύση και πολλούς οπαδούς. Είναι ένα τυρί που είτε θα λατρέψεις από την πρώτη στιγμή που θα το δοκιμάσεις είτε θα το απορρίψεις και πάλι από την πρώτη στιγμή,  λόγω της ιδιαίτερης αυτής του γεύσης. Για εσάς τους λάτρεις αυτού του τυριού βρήκα αυτή τη συνταγή  που νομίζω ότι θα λατρέψετε.

Υλικά:

2 κεφαλάκια camambert
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο
1 φλυτζ. τριμμένη φρυγανιά
λάδι για το τηγάνι
200 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
1 κουτλ σούπας ξύδι

Εκτέλεση:

Βρέχουμε τα κεφαλάκια του camambert με λίγο νεράκι και στη συνέχεια τα αλευρώνουμε καλά. Τα βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια στην τριμμένη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. 
Χτυπάμε τη μαρμελάδα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Τη βάζουμε σ΄ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ξύδι. 
Σερβίρουμε το τηγανισμένα camambert με συνοδεία της σάλτσας βατόμουρου.
read more "Τυρί camambert πανέ με ξινή μαρμελάδα βατόμουρο"

Sachertorte

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Πάλι ένα γλυκό με σοκολάτα. Τι να σας κάνω; Όπου βρω γλυκό με σοκολάτα πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω. Το sachertorte είναι ένα γερμανικό γλυκό το οποίο όμως δεν υπολείπεται σε γεύση από τα δικά μας.

Υλικά :

200 γρ. κουβερτούρα
5 αυγά
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασί δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
20 γρ. αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερύκοκο
1 φακελάκι έτοιμο γλάσο σοκολάτας(αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και δικό σας γλάσο)
βούτυρο και αλεύρι για το άλειμμα της φόρμας

Εκτέλεση :

Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώστε την σε μπεν μαρί. Χτυπήστε στο μίξερ το β ούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και ν΄αφρατέψει. Χαμηλώστε την ταχύτητα και  ρίξτε τους κρόκους από τ΄αυγά έναν έναν στο μίξερ μαζί με το βούτυρο.  Προσθέστε τη βανίλια , το baking powder, τη λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος κοσκινίστε μέσα στο μίγμα και το αλεύρι . Ανακατέψτε λίγο σε χαμηλή ταχύτητα. Χτυπήστε τ΄ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και αδειάστε τη στο μίγμα ανακατεύοντας προσεκτικά και μ΄απαλές κινήσεις. 
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και αδειάστε το μίγμα του κέικ. Ψήστε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς.  Αφού ψηθεί, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε το προσεκτικά στη μέση οριζόνται  χωρίζοντας το σε δύο φέτες.  Απλώστε ανά΄μεσα τη μαρμελάδα και καλύψτε  με την άλλη φέτα. 
Ετοιμάστε το γλάσο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας  και απλώστε το στην επιφάνεια του κέικ.

read more "Sachertorte"

Γεμιστά μπισκότα με σοκολάτα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μπισκοτάκια!!!  Κάτι που πρέπει κάθε σπίτι να έχει ανά πάσα στιγμή. ΄Ενα σνάκ απογευματινό για τα παιδιά, ή ένα γλυκάκι για να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ ή το απογευματινό σας τσάι ή ακόμα για να έχετε πάντα κάτι να προσφέρετε σ΄ένα απρόσμενο επισκέπτη.




Υλικά:

200 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
120 γρ. βούτυρο
1 αυγό
125 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού baking powder

Για τη γέμιση:

200 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. βούτυρο
βανίλια

Εκτέλεση :

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ ν΄ασπρίσει και ν΄αφρατέψει. Ποσθέστε το αυγό, το baking, τη βανίλια, το αλεύρι και το κακάο. Ζυμώστε το μίγμα και πλάστε δύο ρολά  με διάμετρο περίπου 3 εκ.




 Τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει. Στη συνέχεια κόψτε το ρολό σε λεπτές φέτές για να φτιάξετε τα μπισκότα.



Ψήστε τα σε προθερμασμέο φούρνο στους 170 βαθμούς για 7-8 λεπτά.

Για τη γέμιση :  Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα για να ζεσταθεί και στη συνέχεια ρίξτε τη βανίλια και την κουβερτουρα. Ανακατέψτε  και τραβήξτε από τη φωτιά. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίξτε και ανακατέψτε και το βούτυρο. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει λίγο για να σφίξει και να μπορέσετε να το απλώσετε στα μπισκότα. Βάλτε λίγη από τη γέμιση  σ΄ένα μπισκότο και σκεπάστε το μ΄ένα άλλο. Φτιάξτε δηλαδή σαν μικρά σαντουιτσάκια. Περάστε τα από χρωματιστή τρούφα αν θέλετε για να κολλήσει στα πλαινό. Αυτό θα δώσει μια πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα όψη στα μπισκοτάκια σας.
read more "Γεμιστά μπισκότα με σοκολάτα"

Μελιτζάνες γεμστές με ριζότο και παρμεζάνα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Λοιπόν, τέρμα τα ψέματα. Από αύριο ο καιρός χαλάει. Το πήρατε χαμπάρι ότι το καλοκαίρι τελείωσε;  Τώρα που το σκέφτομαι με πιάνει μια μικρή ψιλοκατάθλιψη. Άντε πάλι παπλώματα,καλοριφέρ, χοντρές μπλούζες ,μύτες που τρέχουν και δεν συμμαζεύεται. Όμως σας έχω μια τελευταία καλοκαιρινή συνταγή  λοιπόν, έτσι, για ν΄αποχαιρετήσουμε το καλοκαιράκι. 

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ. ρύζι γλασέ
50 ml λευκό κρασί
500 γρ. ζωμό πουλερικών
4 κουταλιές σουπας ντοματοχυμό
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες ,τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις αδειάζουμε από την ψίχα τ ους μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε την ψίχα σε κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σ΄ένα τηγάνι με 3 κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε τους κύβους της μελιτζάνας. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε ακόμα 5 λεπτά.  Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρυζι και το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε ν΄ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε λίγο  ζωμό και συνεχίσουμε ν΄ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός  ρίχνουμε ακόμα λίγο . Όταν το ρύζι πιεί όλο το ζωμό το τραβάμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τη μισή παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σ΄ένα ταψί. Γεμίζουμε με τη γέμιση του ρυζιού, ρίχνουμε και την υπόλοιπη παρμεζάνα, περιχύνουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Στο τέλος τις βάζουμε στο γκριλ για πέντε λεπτά για να λιώσει το τυρί και να ξεροψηθεί.
read more "Μελιτζάνες γεμστές με ριζότο και παρμεζάνα"

σκορδόψωμο με λιωμένο κασέρι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Το σκορδόδωμο είναι μια λιχουδιά μου που αρέσει ιδιαίτερα εκτός βέβαια αν έσω σκοπό να παρευρεθώ με κόσμο οπότε δεν θα το συνιστούσα και σε εσάς. ΄Ενα πολύ ωραίο ορεκτικό το οποίο είναι σίγουρο ότι θα σας ανοίξει την όρεξη. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός ενός ορεκτικού;

Υλικά:

4 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
2 σκελίδες καθαρισμένο σκόρδο
λίγο αλάτι
1 1/2 φλιτζ. του καφέ ψιλοκομμένο μαιντανό
4 μεγάλες φέτες κασέρι

Εκτέλεση:

Βάλτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μαιντανό και το αλάτι. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένας πράσινος ομογενοποιημένος πολτός. Βάλτε το ψωμί στο γκριλ να φρυγανιστεί απο τη μια μεριά. μόλις πάρει χρώμα, αλείψτε την άψητη πλευρά του με τον πολτό. Βάλτε από πάνω τις φέτες του κασεριού και βάλτε το πάλι στο φούρνο να ψηθεί και να λιώσει το κασέρι.   Σερβίρετε το ή φάτε το όσο είναι ζεστό συνοδεύοντας το με φέτες ντομάτας.
read more "σκορδόψωμο με λιωμένο κασέρι"

Γαρίδές σε φύλλο κρούστας με γλυκοκαυτερή σάλτσα πορτοκάλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα finger food είναι μια πολύ καλή ιδέα όταν έχετε καλέσει κάποιους φίλους στο σπίτι. Πιάνονται με τα δάχτυλα, δεν χρειάζονται πιάτα και μαχαιροοπήρουνα και τρώγονται πολύ εύκολα. Και με την συνοδεία ενός κρασιού ή ενός άλλου ποτού της αρεσκείας σας να είστε σίγουρη ότι οι καλεσμένοι σας θα μείνουν πολύ ευχαριστημένοι. Τη συνταγή που σας δίνω την είχα βρει πριν μερικά χρόνια σε κάποιο περιοδικό ,αν δεν κάνω λάθος, και την έφτιαξα ένα βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς. Περιττό να σας πω ότι δεν έμεινε ούτε φύλλο.

Υλικά για τη γέμιση:

1/4 φλιτζ. σουσάμι καβουρντισμένο
600 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας corn flour
1 1/2  κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο

Υλικά για τα ρολάκια:

12 λεπτά φύλλα κρούστας
1/2 φλυτζ. βούτυρο ανακατεμένο με 2 κουταλιές σπορέλαιο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας καβουρντισμένο σουσάμι
αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα πορτοκάλι:

1/2 φλυτζ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας νερό
2 κουταλιές τους γλυκού φρέσκο χυμό λάιμ
2 κουταλιές του γλυκού σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση : Λιώστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς
Για τα ρολά: Ανοίξτε τα φύλλα και σκεπάστε τα με μια υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και τη διάρκεια. Βάλτε ένα πρώτο φύλλο στην επιφάνεια εργασίας σας και αλείψτε το με το μίγμα του βουτύρου. Βάλτε άλλα δύο φύλλα αλείφοντας το καθένα από αυτά με τον ίδιο τρόπο. Κόψτε τα 3 φύλλα κατά μήκος στη μέση. Απλώστε στο κάθε κομμάτι κατά μήκος 3 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση.  Τυλίξτε το ρολό να σχηματιστεί ένα μακρύ ρολό. Κάντε το ίδιο και με τα άλλα κομμάτια και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αλείψτε το κάθε ρολο με αυγό και πασπαλίστε με το σουσάμι και το αλάτι. Κόψτε το κάθε ρολο σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βάλτε τα ρολάκια, με την ένωση προς τα κάτω, σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Μπορείτε να ψήσετε τα ταψιά μαζί στον φούρνο στον αέρα αλλάζοντας τα θέση στη μέση του ψησίματος. Σε μισή ώρα θα πρέπει να είναι έτοιμα.
Για τη σάλτσα πορτοκάλι: Λιώστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και βάλτε τα σ΄ένα μικρό μπολάκι για να μπορεί ο καθένας να βουτάει το ρολό του στη σάλτσα.
read more "Γαρίδές σε φύλλο κρούστας με γλυκοκαυτερή σάλτσα πορτοκάλι"

Σοκολατένιο κέικ με πορτοκάλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου αρέσει πάρα πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας υγείας και πορτοκαλιού. Δοκιμάστε τον σ΄αυτο το κέικ και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει.

Υλικά:

200 γρ βούτυρο
200 γρ ζάχαρη
3 αυγά
160 γρ. αλεύρι
25 γρ κακάο
100 γρ κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν΄ασπρίσει και ν΄αφρατέψει. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Κλείνουμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το κακάο αφου τα έχετε κοσκινίσει. Ανακατεύετε το μίγμα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια προσθέστε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατέψτε και ρίξτε και την κουβερτούρα.
Ρίξτε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Αν θέλετε, αφου κρυώσει μπορείτε να το γλασάρετε μ΄ένα απλό γλάσο σοκολάτας. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνετε γλάσο είναι με 150 γρ. κουβερτούρα,150 γρ.κρέμα γάλακτο,1 κουταλάκι μέλι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα,το μέλιθ και το ξύσμα.
Σας εύχομαι καλη επιτυχία και καλή όρεξη


read more "Σοκολατένιο κέικ με πορτοκάλι"

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Εύκολη τυρόπιτα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Πάμε λοιπόν για μια εύκολη τυρόπιτα.Ούτε ζύμες,ούτα ζύμωμα. Μια πίτα στο τσαφ-πατ. Στο κάτω κάτω δεν μπορούμε πάντα να έχουμε την ίδια όρεξη για δημιουργία. Είναι στιγμές που θέλεις κάτι εύκολο βρε αδερφέ. Εγώ καμιά φορά το φτιάχνω και για μεσημεριανό,όταν δεν έχω πολύ χρόνο και θέλω κάτι γρήγορο.


Υλικά:

ένα πακέτο φύλλο κρούστας
3  αυγά
250 γρ. τυρί φέτα
85 γρ. κίτρινο τυρί
1 δόση κρέμα μπεσαμέλ
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:



Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και κόβουμε τα μισά αρκετά μεγαλύτερα από το μέγεθος του σκεύους μας, γιατί θέλουμε να έχουν περιθώριο για να μπορέσουν οι άκρες να "γυρίσουν" και να σχηματίσουν την κόρα. Αλείφουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψάκι ή πυρέξ μας αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται έξω από το σκεύος.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τρίβουμε μέσα σ΄αυτά την φέτα και το κίτρινο τυρί. Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ (2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι και γάλα όσο πάρει για να γίνει μια λίγο σφιχτή κρέμα) και την προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα φύλλα μέσα στο σκεύος μας.




Στη συνέχεια κόβουμε τα υπόλοιπα μισά φύλλα λίγο μεγαλύτερα από την επιφάνεια που έχει το σκεύος μας. Τα βουτυρώνουμε ένα ένα και τα απλώνουμε ένα ένα πάνω από τα αυτά.
Γυρίστε και τυλίξτε τις άκρες γύρω γύρω. Βουτυρώστε καλά. Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε την επιφάνεια σε όσα κομμάτια θέλετε να μοιράσετε την πίτα σας.


Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι  να ψηθούν καλά τα φύλλα και να πάρουν ένα κόκκινο χρυσαφί χρώμα.


Αφήστε την να κρυώσει και καλή σας όρεξη





read more "Εύκολη τυρόπιτα"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets