> >

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Κότα με λάχανο αρμιά

Pin It Now! Print Friendly and PDF




Χειμώνας φίλοι μου και κρύο. Καιρός για χειμωνιάτικα παραδοσιακά φαγητά. Καλά, δεν λέω, και τα μοντέρνα, αλλά και η νοστιμιά που έχουν τα παραδοσιακά, είναι το κάτι άλλο. Συμφωνείτε? Η συνταγή που σας δίνω εδώ είναι μια καθαρά παραδοσιακή συνταγή της περιοχής  όπου ζω. Μεταφέρεται δε από γιαγιά σε κόρη και μετά σε εγγονή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα φαγητό που φτιάχνουμε αποκλειστικά το χειμώνα ,και ιδιαίτερα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά, καθότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για την παρασκευή του λάχανου.


Υλικά για 4 άτομα:


1 κοτόπουλο ή  4 μπούτια
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλυτζ. λευκό κρασί 
1/2 φλυτζ. ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα
1 λάχανο αρμιά ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:


Τεμαχίζουμε την κότα σε μικρότερες μερίδες ή αν έχουμε μπουτάκια τα κόβουμε στη μέση. 




Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε την κότα. Την γυρίζουμε από όλες τις μεριές να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Την βγάζουμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα ρίχνουμε πάλι την κότα μέσα στην κατσαρόλα. Τη γυρίζουμε λίγο για ν΄ανακατευτεί με το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αν δεν αφήσετε το αλκοόλ από το κρασί να εξατμιστεί το φαγητό σας θα πικρίσει.
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ντοματοχυμό, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό.
Αν έχετε φτιάξει δική σας αρμιά,  πάρτε ένα λάχανο και ψιλοκόψτε το με  με τη βοήθεια του multi ή κάποιου μπλέντερ. Προσέξτε όμως μην τη χτυπήσετε πολύ στο multi και την διαλύσετε. Βάζετε λίγη ποσότητα κάθε φορά και γυρίστε το διακόπτη 2-3 φορές έτσι ώστε να μην την κάνετε αλοιφή.




Κατόπιν προσθέτουμε  την αρμιά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και την πάπρικα  και αφήνουμε να βράσει περίπου 2 ώρες.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη








Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets