> >

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κεφίρ

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προβιοτικό προιόν που γεννήθηκε πριν πολλούς αιώνες στα βουνά του Καυκάσου και από τότε καταναλώνεται συστηματικά όχι μόνο από εκείνους τους λαούς αλλά και από λαούς σε κάθε γωνιά της γης. 
Το κεφίρ παράγεται από κάθε είδος γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια. Περιέχει σημαντικά μεγάλες ποσότητες ασβεστίου,μαγνησίου και φωσφόρου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12. Είναι εξαιρετική τροφή για όσους κάνουν αθλητισμό, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν και για όσους έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, παρέχει ευεργετικά  βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτείνες μεγάλης βιολογικής αξίας.
Λέγεται ότι η κανονική χρήση του  καθαρίζει το έντερο και συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιέστατου πεπτικού συστήματος.
Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά του βακτηρίδια καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Παρ΄όλα αυτά δεν θα πρέπει το κεφίρ ν΄αντικαθιστά το παραδοσιακό γάλα ή το γιαούρτι  αλλά να καταναλώνεται συμπληρωματικά ή αντικαθιστώντας μια από τις μερίδες της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης γαλακτοκομικών.
Ακόμη αναφέρεται ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας και ότι έχει αντικαρκινική δράση. Είναι ένα διαιτητικό προιόν με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες(όσο περίπου ένα ποτήρι γάλα) ανάλογα  βέβαια και ο τύπος του γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του.






Οδηγίες παρασκευής:


Βάλτε γάλα σ΄ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς


Προσθέστε   κόκκους κεφίρ και κλείστε καλά το καπάκι


Η αναλογία γάλακτος -κεφίρ, είναι για 1/2 λίτρο γάλα, 50 γρ. κεφίρ.  Έτσι, ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, θα χρησιμοποιήσετε και την ανάλογη ποσότητα κόκκων. 






Αφήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 24 ώρες. Γενικότερα μην το αφήνετε λιγότερο από 12 ώρες και περισσότερο από 3 ημέρες.  Μετά από μερικές ώρες, θα δείτε ότι το γάλα θ΄αρχίσει να πήζει. Αυτό σημαίνει ότι η ζύμωση έχει αρχίσει.Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο πολύ  αφήνετε τους κόκκους μέσα στο γάλα τόσο πιο παχύρρευστο και πιο όξινο θα γίνεται αυτό. Μην το αφήσετε σε μέρος όπου το βλέπει άμεσα ο ήλιος.


Κατόπιν περάστε το από ένα πλαστικό σουρωτήρι(μην χρησιμοποιείτε μεταλλικό καθώς με τη συνεχή χρήση ψήγματα μετάλλου επικάθονται επάνω στον σπόρο του κεφίρ)


Το υγρό που θα πάρετε είναι το κεφίρ το πόσιμο. Βάλτε το σ΄ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2-3 μέρες. Αυτό που θα μείνει στο σουρωτήρι είναι ο σπόρος του κεφίρ που θα το χρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια. 


Ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό τους σπόρους και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Θα προσέξετε ότι  μετά κάθε καλλιέργεια ο σπόρος  σιγά σιγά πολλαπλασιάζεται. Όσο πιο πολύ σπόρο χρησιμοποιείτε τόσο πιο γρήγορα και πιο παχύ θα γίνεται το κεφίρ. Στην πορεία μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος καθώς θ΄αυξάνεται και η ποσότητα του σπόρου. Αν δεν θέλετε ν΄αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος, θα πρέπει να αφαιρέσετε λίγο από την ποσότητα του σπόρου 


Όταν ο σπόρος γίνει αρκετός, μπορείτε να φυλάξετε ένα μέρος του στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Μην αφήνετε τον σπόρο εκτός γάλακτος γιατί θα εξασθενήσει. Έτσι μετά από κάθε καλλιέργεια θα πρέπει να ξεκινάτε την αμέσως επόμενη. Εναλλακτικά, αν θέλετε να διακόψετε για λίγες μέρες την καλλιέργεια του κεφίρ, μπορείτε να φυλάξετε τον σπόρο σε μια μικρή ποσότητα γάλακτος μέσα στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι μέχρι και 6 μήνες.


Δείτε στο video  την διαδικασία καλλιέργειας του κεφίρ.






Καλή σας επιτυχία




1 σχόλια:

manousina είπε...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Συγχαρητήρια για τις πληροφορίες και την αναλυτική περιγραφή

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets