> >

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Πατατοκεφτέδες

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Οι πατατοκεφτέδες είναι μια πολύ καλή λύση για ν΄αξιοποιήσετε παλιές  και μικρές πατάτες  που έχουν μαλακώσει ή ακόμη κι αν έχουν φυτρώσει και λυπάστε να τις πετάξετε. Η αλήθεια είναι ότι οι παλιές πατάτες δεν γίνονται το ίδιο νόστιμες τηγανιτές όπως οι φρέσκες αλλά σας βεβαιώ ότι  στους πατατοκεφτέδες δεν θα καταλάβετε καμιά διαφορά ακόμη κι αν χρησιμοποιούσατε φρέσκες. Για να μην σας πως ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε παλιές γιατί για κάποιον λόγο δεν σκορπίζουν στο τηγάνι όπως οι φρέσκες. Γενικότερα όμως καλό είναι να μην πετάμε υλικά από την κουζίνα μας, ειδικά τώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που περνάμε, και να βρίσκουμε τρόπους να τα χρησιμοποιήσουμε. 






Υλικά:


1 κιλό πατάτες μικρές και παλιές
1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
2 ψιλοκομμένο φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αυγά
200 gr τριμμένο κίτρινο τυρί ( γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο)
200 gr φέτα
3 κουταλιές μαιντανό
1 κουταλάκι δυόσμο 
αλάτι ,πιπέρι
μοσχοκάρυδο
λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:


Πλένετε τις πατάτες και τις βράζετε  μαζί με τις φλούδες τους.  Μόλις βράσουν τις ξεφλουδίζετε ζεστές και τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.




 Στον πουρέ προσθέτετε το κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, το μαιντανό ,το δυόσμο ,το μοσχοκάρυδο ,το αλάτι και το πιπέρι . Τα ζυμώνετε όλα μαζί και τα αφήνετε λίγο στο ψυγείο για να σφίξει το μίγμα. 
Στη συνέχεια πλάθετε στρόγγυλους και πλακωτούς κεφτέδες.




Βάζετε σ΄ένα τηγάνι λίγο λάδι ( όσο να πιάνει τον πάτο) να κάψει σε δυνατή φωτιά για να τηγανιστούν γρήγορα και να μην σκορπίσουν. Αντίθετα αν το λάδι είναι πολύ, θ΄αρχίσουν να βράζουν και να διαλύονται.
Αλευρώνετε τους κεφτέδες και τους τηγανίζετε και από τις δυο μεριές. Όσο τηγανίζετε ,επειδή θα "σώνεται" το λάδι , μπορείτε να προσθέτετε καινούργιο όσο προχωρεί το τηγάνισμα.




Οι πατατοκεφτέδες εκτός από κύριο φαγητό είναι κι ένας πολύ ωραίος μεζές για τσίπουρο ή μπύρα.
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και κολοκυθοκεφτέδες.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη



read more "Πατατοκεφτέδες"

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Ζυμαρικά ογκρατέν

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Ζυμαρικά, ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στην κουζίνα. Ένας σύμμαχος για όλες τις γυναίκες και ειδικά για αυτές που έχουν πολυμελείς οικογένειες, μια σωτηρία για τους εργένηδες, δόξα για τους μεγάλους σεφ, είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τους απανταχού καλοφαγάδες κάθε ηλικίας. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι είναι παχυντικά. Όλη την διαφορά την κάνει η γαρνιτούρα, ανάλογα αν είναι παχυντική ή όχι.  Μια καρμπονάρα π.χ. ισοδυναμεί με 500 θερμίδες, μια σαλάτα όμως με ζυμαρικά μπορεί να αντιστοιχεί μόνο με 350 θερμίδες.  Γι΄αυτό αν προσέχετε τη γραμμή σας, μην τα στερηθείτε αλλά, αντίθετα να τα καταναλώνετε κατά προτίμηση όμως στο μεσημεριανό σας γεύμα και όχι στο δείπνο, όταν ο οργανισμός έχει την τάση να αποθηκεύει με τη μορφή λίπους όσες θερμίδες δεν μπορεί να κάψει λόγω έλλειψης δραστηριότητας. 
Η συνταγή που σας δίνω παραπάνω βέβαια, δεν είναι και από τις λιγότερο παχυντικές αλλά είναι ένα ωραιότατο οικογενειακό πιάτο ιδανικό για ν΄αξιοποιήσετε περισσεύματα από ζυμαρικά που τυχόν έχετε. Επίσης είναι ένα φαγητό που συνήθως όλα τα παιδιά λατρεύουν.  Για να ισορροπήσετε το γεύμα σας , μπορείτε να το συνοδεύσετε με φρέσκια σαλάτα.
Για να μην σας περισσεύουν όμως γενικότερα ζυμαρικά και ξεραίνονται στο ψυγείο για μερικές μέρες μέχρι να καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά και για να μην αφήσετε κανέναν πεινασμένο, πρέπει να προβλέπετε σωστά την ποσότητα  που θα μαγειρέψετε. Αν τα ζυμαρικά είναι συνοδευτικά, υπολογίζουμε γύρω στα 80 gr ζυμαρικών ανά άτομο, δηλαδή περίπου 300 gr για 4 άτομα. Αν όμως αποτελούν το κύριο πιάτο, τότε υπολογίζουμε 100-120 gr το άτομα, δηλαδή γύρω στα 500gr για 4 άτομα. 
Για την παρασκευή ενός πιάτου ζυμαρικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ζυμαρικά πολύ καλής ποιότητας, αλλά και τα γνωστά σε όλους μας ξερά ζυμαρικά, τα οποία βρίσκονται και σε μεγάλη ποικιλία. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι τα ανάγλυφα ζυμαρικά απορροφούν πολύ καλύτερα τη σάλτσα από τα λεία. Αν βέβαια είστε μερακλήδες , μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά ζυμαρικά.
Επίσης  θα σας συμβούλευα γενικώς να μην ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα ζυμαρικών γιατί σκληραίνουν και κολλάνε. Αν σας έχουν περισσέψει λίγα άσπρα μακαρόνια, χωρίς δηλαδή σάλτσα. πριν κρυώσουν περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτε τα να πάει παντού και έτσι μπορείτε να τα σερβίρετε σε επόμενη χρήση ως σαλάτα ή να φτιάξετε μια σάλτσα και να τα περιχύσετε.
Στην συνταγή μας τώρα






Υλικά:


500 gr ζυμαρικά( στη συγκεκριμένη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει ταλιατέλες)
300 gr    ψιλοκομμένα μανιτάρια
300 gr μπέικον ή ζαμπόν
500 ml κρέμα γάλακτος
200 gr τριμμένο τυρί( γραβιέρα  ή gouda )
αλάτι ,πιπέρι


Εκτέλεση:


Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό:  υπολογίζουμε γύρω στα 3,5 λίτρα νερό για 500 gr ζυμαρικά. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες επάνω στο πακέτο.  Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα ζυμαρικά να ξέρετε ότι βράζουν πολύ γρήγορα , γύρω στα 1-2 λεπτά.Σουρώστε τα  και ρίξτε τα σ΄ένα βουτυρωμένο πυρέξ.
Εν τω μεταξύ σ΄ένα τηγάνι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε τα μανιτάρια και το ζαμπόν ή το μπέικον. Αφήστε τα να σωταριστούν λίγο. 


Στη συνέχεια ρίξτε ένα φλυτζάνι λευκό κρασί και αφήστε να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αν έχετε χρησιμοποιήσει μανιτάρια κονσέρβα, προσθέστε το ζουμί τους.Αλατοπιπερώστε και προσθέσετε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε να πάρει μια βράση.




Στο τέλος προσθέστε και το τριμμένο τυρί και ρίξτε το μίγμα στο πυρέξ με τα ζυμαρικά. Ανακατέψτε καλά.



 Αν θέλετε προσθέστε λίγο ακόμη κίτρινο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια των ζυμαρικών.
Βάλτε το πυρέξ στον φούρνο και ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, προσέχοντας να μην στεγνώσουν τα ζυμαρικά.




Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη



































read more "Ζυμαρικά ογκρατέν"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets