> >

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μαντλέν με λεμόνι

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Οι μαντλέν, τα κλασικά αυτά μικρά κεκάκια σε σχήμα αχιβάδας με την κρατσανιστή κρούστα και τη μαλακή ψίχα, κατάγονται κατά γενική ομολογία από το Commercy της Λωραίνης και διαδόθηκαν στις Βερσαλλίες από τους ζαχαροπλάστες του Λουδοβίκου ΙΕ΄. Την μεγάλη τους όμως φήμη την οφείλουν στον Μαρσέλ Προυστ, ο οποίος περιγράφει υπέροχα πως ένα κομματάκι μαντλέν, μουσκεμένη στο τσάι, του έδωσε τέτοια απόλαυση, που τον έκανε να ξεχάσει την καταθλιπτική καθημερινότητα. Δοκιμάστε τα κι εσείς με το τσάι σας ή με τον καφέ σας. Αν δεν έχετε αυτά τα φορμάκια στα οποία ψήνονται οι μαντλέν, μην αγχώνεστε, ψήστε τα στα ταψάκια που είναι για μάφινς.

Υλικά:

5 κουταλιές βούτυρο και λίγο παραπάνω για τα φορμάκια
3/4 φλυτζ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
ξύσμα από δύο λεμόνια
λίγο αλάτι
1/3 φλυτζ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας λικέρ λεμόνι

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ξύσμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατέψετε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι.Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη ελαφρά στο μίξερ. Προσθέστε το μέλι και το λικέρ και χτυπήστε λίγο ακόμα. Ρίξτε και το βούτυρο και ανακατέψτε λίγο για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στο τέλος προσθέστε και το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα. Σκεπάστε το μίγμα με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μια νύχτα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς,βουτυρώστε τα φορμάκια και πασπαλίστε τα με λίγο αλεύρι. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε φορμάκια. Ψήστε τα για περίπου 10 λεπτά. Για να διαπιστώσετε αν ψήθηκαν βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμα. Περιμένετε να κρυώσουν και βγάλτε τα από τα φορμάκια.

Καλή επιτυχία

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets