> >

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πιτάκια τηγανιτά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Την πρώτη φορά που τα δοκίμασα ήταν ένα  βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είχα τραπέζι και ήθελα κάτι σε κρακεράκι ή πιτάκι για να τα σερβίρω σαν ορεκτικό με μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Την συνταγή την είχα βρεί σε κάποιο  περιοδικό που είχε συνταγές για χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν.

Υλικά:

500 γρ. άσπρο αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
μαγιά σε σκόνη
χλιαρό γάλα (περίπου 1/4 του λίτρου)
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο σε κομματάκια, τη μαγιά, το αλάτι και το χλιαρό γάλα. Ζυμάωνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μισή ώρα τουλάχιστον. Μετά χρησιμοποιούμε τον πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σ΄ένα μεγάλο ορθογώνιο. Τη διπλώνουμε στα τέσσερα και  την ξαναανοίγουμε σ΄ένα μεγάλο ορθογώνιο. Επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία τρείς με τέσσερις φορές. 
Στο τέλος ανοίγουμε τη ζύμη σ΄ένα φύλλο αρκετά λεπτά σε σχήμα πάλι ορθογώνιο.  Χρησιμοποιούμε το οδοντωτό ροδάκι και κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς ρόμβους και τρυπάμε τη ζύμη εδώ κι εκεί μ΄ένα πηρούνι. (Πως κόβουμε τη ζύμη σε ρόμβους: χαράζουμε με το ροδάκι κατά μήκος της ζύμης παράλληλες γραμμές σε απόσταση η μία από την άλλη έτσι ώστε να σχηματιστούς ισομεγέθεις λωρίδες. Κατόπιν χαράσουμε κάθετες πλάγιες προς τις προηγούμενες λωρίδες σε ίσες αποστάσεις η μια από την άλλη). Στην φάση αυτή μπορείτε να φυλάξετε τα πιτάκια στην κατάψυξη και να τα τηγανίσετε όποτε θέλετε.
 Αφού κόψετε τους ρόμβους ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε μέσα λίγους λίγους τους ρόμβους και τηγανίστε τους μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και θα έχουν γίνει τραγανοί και τους απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
΄Ετοιμα τα πιτάκια σας. Φτιάξτε κι ένα ντιπ αν θέλετε με γιαούρτι και λίγο σκόνη κρεμμυδόσουπας knorr και ευχαριστηθείτε τα.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets