> >

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Τάρτα με σπανάκι

Pin It Now! Print Friendly and PDF

 Προπροπαραμονή Χριστουγέννων, ημέρα  Πέμπτη και πέρασε το μισό μου πρωινό μη ξέροντας τι να μαγειρέψω. Πήγα η ώρα 11 και εγώ δεν είχα αποφασίσει ακόμη. Άνοιγα το ψυγείο, πήγαινα στην αποθήκη , μήπως μου έρθει καμιά ιδέα, αλλά τίποτα. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το παθαίνω αυτό. Πέστε μου ότι δεν συμβαίνει μόνο σε μένα. Πέστε μου ότι συμβαίνει και σε εσάς, κάποιες τουλάχιστον φορές. Τέλος πάντων , σε μια ύστατη προσπάθεια να βρω τι να μαγειρέψω, ανοίγω την κατάψυξη και βλέπω μπροστά μου το σπανάκι. Μερικές δεκάδες σακούλες σπανάκι χωρισμένο σε μερίδες για να έχω για όλο το χειμώνα. Και ξαφνικά!!!!!!!!!Ναι!!!!!!!!!!Ιδέα. Τάρτα με σπανάκι. Δεν θα χαιρόταν και πολύ η κόρη μου αλλά τι να κάνουμε. Είχα ξαναφτιάξει κάτι σε σουφλέ με σπανάκι, και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τρελάθηκα κιόλας.  Έτσι αυτή την φορά το έφτιαξα σε τάρτα με ζύμη. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλύτερο. Θα μπορούσα να πω, πολύ καλό. Αν σας αρέσει το σπανάκι, δοκιμάστε το


Υλικά για τη γέμιση:


1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή αν έχετε φρέσκα κρεμμυδάκια ακόμη καλύτερα
3-4 φέτες ζαμπόν
250 γρ μανιτάρια
αλάτι, πιπέρι,άνηθο
5 αυγά
1/2 φλυτζ. γάλα
1 φλυτζ. κρέμα γάλακτος.
λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλυτζ. τριμμένο τυρί


Για τη ζύμη τάρτας:


2/3 φλυτζ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλυτζ. αλεύρι
λίγο αλάτι
1/2 φλυτζ. παγωμένο νερό


Εκτέλεση:


   Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σ΄ένα με γάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα μας τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα  και να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο με το αλεύρι.



 Ρίχνουμε και το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα μόνο πιέζουμε με τις παλάμες μας μέχρι να τη μαζέψουμε σε μια μπάλα . 


Την τυλίγουμε με λίγο μεμβράνη και την τοποθετούμε γύρω στη 1/2 ώρα στο ψυγείο.
   Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Τα σωτάρουμε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και το κρεμμύδια. Τ΄αφήνουμε να σωταριστούν καλά μέχρι το κρεμμύδι ν΄αρχίσει να παίρνει χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ζαμπόν και τ΄αφήνουμε να σωταριστούν ακόμη λίγο.

 Κατόπιν ρίχνουμε και το σπανάκι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να φύγει όσο νερό τυχόν έχει και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και 1 κουταλάκι άνηθο.

 Σ΄ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τ΄αυγά και προσθέτουμε το γάλα  την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο σπανάκι.
   Τώρα πρέπει ν΄ανοίξουμε τη ζύμη μας. Αυτή η ζύμη  είναι λίγο κολλώδης  Έτσι αν δοκιμάσετε να την ανοίξετε πάνω στην επιφάνεια εργασίας θα κολλήσει. Θα πρέπει να την τοποθετήσετε ανάμεσα σε δύο
 μεγάλα κομμάτια διαφανούς μεμβράνης  και να χρησιμοποιήσετε τον κλώστη για να την ανοίξετε, πάνω από την μεμβράνη. Ανοίξετε την σε ένα όχι πολύ λεπτό φύλλο ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που θα την τοποθετήσετε. Το προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε μια στρόγγυλη ταρτιέρα.  Αφού απλώσετε τη ζύμη  τραβήξετε την επάνω μεμβράνη και πάρτε την ζύμη αναποδογυρίστε την και ακουμπήστε την μέσα στην ταρτιέρα. Τραβήξτε σιγά σιγά και το κάτω φύλλο της μεμβράνης που τώρα ήρθε από επάνω. Στρώστε τη ζύμη καλά μέσα στην ταρτιέρα καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι το χείλος του σκεύους.

 Κόψτε τα κομμάτια της ζύμης που περισσεύουν και ανοίξτε τη σ΄ένα λεπτό φύλλο απ΄όπου θα κόψετε μ΄ένα οδοντωτό ροδελάκι λουρίδες φάρδους 2 εκ. τις οποίες και θα τις βάλουμε πάνω από το μίγμα από σπανάκι σε σχήμα καφασωτό.
Αφού έχετε στρώσει τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα, ρίξτε τη γέμιση από επάνω.Στη συνέχεια βάλτε από πάνω τις λουρίδες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε τις λουρίδες. Ψήστε 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς. Όπως σας έχω πει και άλλες φορές ο χρόνος ψησίματος μπορεί να έχει κάποιες αποκλίσεις ανάλογα με το πόσο γρήγορος και δυνατός είναι κάθε φούρνος.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη.
read more "Τάρτα με σπανάκι"

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Παραδοσιακός μπακλαβάς

Pin It Now! Print Friendly and PDF


μπακλαβάς




Καλησπέρα σε όλους . Οι γιορτές πλησιάζουν και εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ο καινούργιος χρόνος να σας βρει υγιείς και ευτυχισμένους.  Φαντάζομαι ότι όλοι θα έχετε φτιάξει τα παραδοσιακά γλυκά σας. Τα Χριστούγεννα είναι  οι ωραιότερες γιορτές όχι μόνο για μένα αλλά και για τον περισσότερο κόσμο. Δεν είναι μόνο τα στολισμένα σπίτια ,οι λαχταριστές ευωδιές που πλημμυρίζουν ττο χώρο  μας αλλά είναι και όλο το χαρούμενο πνεύμα που πρέπει να μας διακατέχει όλους αυτές τις μέρες. Όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, αυτές τις μέρες, ας προσπαθήσουμε όλοι να αφήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας αγκαλιάσει και να μας  χαρίσει λίγες μέρες ευθυμίας και αγαλλίασης. Άλλωστε μόλις περάσουν αυτές οι μέρες θα υπάρχει αρκετός χρόνος να ξαναασχοληθούμε με τα προβλήματα μας.
Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μπακλαβά!!!! Ο μπακλαβάς είναι ένα εύκολο γλυκό , αρκεί κανείς να ακολουθήσει τις οδηγίες κατά γράμμα. Βασικά όλη η επιτυχία του γλυκού βρίσκεται νομίζω στο ψήσιμο και στο σιρόπιασμα. Ο μπακλαβάς θέλει ώρες ψήσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να ψηθούν πολύ καλά όλες οι στρώσεις των φύλλων στο εσωτερικό του. Και μετά είναι και το σιρόπι. Εγώ προσωπικά ρίχνω το σιρόπι χλιαρό μόλις βγάλω το ταψί από το φούρνο. Έτσι το φύλλο παραμένει ωραίο και τραγανό. Τολμήστε λοιπόν και να είστε σίγουροι για την επιτυχία σας. Όσο για τους δικούς σας,........... θα γλείφουν τα δάχτυλα τους.




 Ας πούμε  όμως και  λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του γλυκού. Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που το συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Η ιστορία του αν και δεν έχει καταγραφεί καλά,είναι  πολλές  οι χώρες που διεκδικούν τη δημιουργία του. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, και τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο Τοπ Καπί. Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πατρίδας του μπακλαβά. Άλλωστε και σε πολλές χώρες της Αφρικής φτιάχνουν μπακλαβά. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ελληνικό και τούρκικο μπακλαβά, απ΄αυτές που συναντά κανείς ούτως ή άλλως σε μια συνταγή από περιοχή σε περιοχή. Ο μπακλαβάς όμως στη σημερινή του μορφή ξεκίνησε από το Δαμασκό της Συρίας.ν Όπως και να ΄χει όμως να ξέρετε ότι ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό με υψηλή διατροφική αξία. Λίγο παχυντικό ίσως, γι΄αυτό καταναλώστε τον με σύνεση.


Υλικά:


1 1/2 κιλό φύλλο κρούστας λεπτό για γλυκά
1/2  κιλό καρύδια
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 1/2 φλυτζ. βούτυρο


Για το σιρόπι:


4 φλυτζ. νερό
8 φλυτζ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
λίγα γαρύφαλα
ένα κομματάκι φλούδας λεμονιού




Εκτέλεση:


Ρίξτε τα καρύδια στο multi λίγα λίγα και θρυμματίστε τα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το γουδί. Το πόσο χοντρά ή λεπτά θα τα κόψετε , εξαρτάται από εσάς. Κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμότερο να μην είναι πολύ χοντροκομμένα. Ρίξτε τα σ΄ένα μπολ και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη και τη κανέλα.




  Αφήστε τα στην άκρη. Στη συνέχεια ανοίξτε τα φύλλα σας. Απλώστε τα στον πάγκο εργασίας σας και τοποθετήστε από πάνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για το γλυκό. Κόψτε τα φύλλα γύρω γύρω σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στα 2 εκ. γύρω γύρω.  




Κατόπιν λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.


 Αρχίζουμε το στρώσιμο. Στρώστε 6 φύλλα στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα -ένα μ΄ένα πινέλο. Δεν πειράζει αν είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί. Τσαλακώστε τα ελαφρά για να χωρέσουν. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα φύλλα να φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.


 Πασπαλίστε το έκτο φύλλο  με 2 κουταλιές από το μίγμα των καρυδιών. Στρώστε ακόμη ένα φύλλο. Βουτυρώστε το  και πασπαλίστε πάλι με 2 κουταλιές από το μίγμα των καρυδιών.  Συνεχίστε έτσι(ένα-ένα φύλλο ,βούτυρο, καρύδια) και με τα υπόλοιπα φύλλα.


 Αφήστε 6 φύλλα για να στρώσετε στο τέλος. Αφού  τελειώσει το μίγμα των καρυδιών στρώστε τα τελευταία 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα- ένα χωρίς να ρίξετε ανάμεσα καρύδια. Αλείψτε καλά με βούτυρο το τελευταίο φύλλο.
 Αφού έχετε στρώσει το γλυκό σας πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε τον μπακλαβά σε κομμάτια. Μπορείτε να τον κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια ή και σε ρόμβους. Καρφώστε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.


Ψήστε τον στους 150-160 βαθμούς γύρω στις 3 ώρες.  Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το πόσο γρήγορος και δυνατός είναι ένας φούρνος. Γι΄αυτό πριν τον βγάλετε ελέγξτε μ΄ένα μαχαίρι,ανασηκώνοντας λίγο τα επάνω φύλλα, αν έχουν ψηθεί και τα εσωτερικά φύλλα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι τα φύλλα αρχίσουν να παίρνουν πολύ έντονο καφέ χρώμα, καλύψτε το γλυκό σας μ΄ένα αλουμινόχαρτο. Δεν θέλετε να πάρουν πολύ χρώμα. Ο καλός μπακλαβάς πρέπει να έχει ανοιχτόχρωμα φύλλα
Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράστε τα για 5΄. Ετοιμάστε το σιρόπι λίγο νωρίτερα για να έχει χρόνο να κρυώσει. Ρίξτε το σιρόπι λίγο λίγο στον μπακλαβά μόλις τον βγάλετε από τον φούρνο. Το σιρόπι θ΄αρχίσει ν κοχλάζει μόλις πέσει πάνω στον ζεστό μπακλαβά.  Αφήστε τον να σταθεί μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι. Μην τον σκεπάσετε όσο είναι ζεστός γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα.


Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη.
read more "Παραδοσιακός μπακλαβάς"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets