> >

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Pin It Now! Print Friendly and PDF

26η Μαρτίου σήμερα. Πέρασε και η εθνική εορτή μας με όλα τα ευτράπελα ,αναμενόμενα και μη, και συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει. Δεν αναρωτιέστε που και που πότε θα σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν? Πότε επιτέλους θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ? Δεν ξέρω για εσάς ,αλλά εγώ το σκέφτομαι κάθε μέρα και όσο πιο πολύ το σκέφτομαι τόσο περισσότερο πείθομαι ότι δεν υπάρχει αυτό το φως στην άλλη άκρη. Εύχομαι να  είμαι απλά απαισιόδοξη και να κάνω λάθος. 
Επειδή όμως όπως σας είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου, μπήκε και επισήμως πια η άνοιξη, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να την υποδεχτούμε τουλάχιστον με μια νότα αισιοδοξίας. Άλλωστε, αυτός ο λαμπρός και φωτεινός ήλιος είναι μάλλον ένα από τα λίγα  καλά που έχει αυτή η χώρα και  ας προσπαθήσουμε να τον ευχαριστηθούμε μήπως και μας ανεβάσει λίγο την διάθεση. 
Η συνταγή που ακολουθεί είναι άλλη μια ανοιξιάτικη συνταγή αν και δεν έχουν βγεί ακόμα τα πρώτα φρέσκα λαχανικά της ελληνικής μάνας γης.






Υλικά:


5 μεγάλες μελιτζάνες
1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο( εγώ συνήθως προτιμώ να χρησιμοποιώ κιμά μοσχαρίσιο ανάμικτο με χοιρινό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
1/2 φλυτζ. συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
αλάτι και πιπέρι
1 δόση σάλτσα ή κρέμα μπεσαμέλ
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:


Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, αφαιρούμε ένα μέρος από την ψύχα τους



. Βάζουμε μελιτζάνες και ψύχες  σ΄ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι.



 Τις αφήνουμε να καθήσουν  μια ώρα για να ξεπικρίσουν και  κατόπιν τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε σ΄ένα τρυπητό να στραγγίσουν καλά. Αν η μέρα που θα φτιάξετε αυτό το φαγητό είναι ηλιόλουστη ,μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον ήλιο αφήνοντας το ταψί με τις μελιτζάνες κάτω από τον ήλιο. Ο ήλιος θα επιταχύνει τον χρόνο που χρειάζονται για να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια, σκουπίστε με λίγο απορροφητικό  χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες καλά έτσι ώστε να μην έχουν νερά γιατί κατόπιν θα τις τηγανίσουμε και αν έχουν νερά θα αρχίζουν να πιτσιλάνε, και σας εγγυώμαι ότι η κουζίνα σας θα γίνει μέσα στα λάδια. Γι΄αυτό σκουπίστε τις πολύ καλά. Βάλτε σε μια βαθιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και τηγανίστε τις μελιτζάνες και από τις δυο μεριές. Δεν χρειάζονται και πολύ τηγάνισμα ,καθώς στη συνέχεια θα ψηθούν. Δοκιμάστε μ΄ένα πηρούνι αν έχουν μαλακώσει και αν τρυπιούνται. Αν ναι , τότε δεν χρειάζονται περισσότερο τηγάνισμα. Αραδιάστε τες σ΄ένα ταψί.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και ρίξτε το μέσα στο λάδι να σωταριστεί. 



Μαζί με το κρεμμύδια ρίξτε και τις ψύχες από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένες να σωταριστούν κι αυτές. Μόλις το κρεμμύδι πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα ρίξτε και τον κιμά.  και σωτάρετε τον μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.



 Προσθέστε και τον ντοματοχυμό. Ανακατέψτε, προσθέστε και ένα φλυτζ. νερό ,αλάτι και πιπέρι και βράστε τον κιμά μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προσοχή! Μην αφήσετε να παραβράσει ο κιμάς και στεγνώσει τελείως.
Γεμίστε τις μελιτζάνες με τον κιμά και καλύψτε τις με την κρέμα μπεσαμέλ.








 Ψήστε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα ή μέχρι να δείτε να ψηθεί η σάλτσα μπεσαμέλ .










Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets