Βέβαια για όσους μας αρέσουν τα ντολμαδάκια και γενικότερα τα φαγητά με κληματόφυλλα, θέλουμε να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Γι΄αυτό και πρέπει να μάθουμε να τα συντηρούμε. Γενικότερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι συντήρησης. Έχω ακούσει για κάποιους που τα βάζουν σε πλαστικά μπουκάλια του νερού αλλά , γενικώς το πλαστικό σαν υλικό αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει κι τόσο πολύ. Άλλωστε είναι πολλές φορές που έχει κατηγορηθεί το πλαστικό σαν υλικό ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας. Έτσι εγώ εφαρμόζω δύο τρόπους , και οι δύο πολύ εύκολοι, και απολύτως πετυχημένοι πρέπει να σας πω. Τα κληματόφυλλα σας θα διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση τουλάχιστον για έναν χρόνο. Για περισσότερο χρόνο.δεν μπορώ να σας πω μιας και συνήθως τα χρησιμοποιώ όλα και δεν μου μένουν για δεύτερη χρονιά
1ος τρόπος
Κληματόφυλλα στην κατάψυξη
Αφού μαζέψετε τα κληματόφυλλα ,πλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό,κόψτε τα κοτσάνια τους και αφήστε τα σ΄ένα τρυπητό να στραγγίσουν καλά.
Χωρίστε τα σε στοίβες των δέκα κομματιών. Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και βάλτε το στη φωτιά να φτάσει μέχρι το σημείο του βρασμού.
Μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια στοίβα και τη βουτάμε στο νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σταματήσει ο βρασμός. Τα αφήνουμε για 1/2 λεπτό και με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα γυρνάμε και από την άλλη μεριά. Θα δείτε ότι το χρώμα τους θ΄αλλάξει από πράσινο σε λαδί.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τ΄αφήνουμε να στραγγίσουν εντελώς. Κατόπιν τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά σαν μικρά πουράκια και τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη όπου μπορούμε να τα διατηρήσουμε για έναν χρόνο.
2ος τρόπος
Κληματόφυλλα στο βάζο με άρμη
Πλένουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα κληματόφυλλα και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τ΄αφήνουμε να στραγγίσουν.
Παίρνουμε βάζα και τα αποστειρώνουμε. Πως γίνεται η διαδικασία της αποστείρωσης: πρώτα τα πλένουμε και τα ξεπλένουμε καλά
με άφθονο νερό . Βάζουμε τον φούρνο μας στους 100 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω στη σχάρα του φούρνου. Βάζουμε τα βάζα επάνω στη πετσέτα ανάποδα με το άνοιγμα προς τα κάτω. Τα αφήνουμε στον φούρνο 1/2 ώρα. Στα τελευταία 5΄βάζουμε και τα καπάκια τους.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε την άρμη. Για 1 κιλό κληματόφυλλα η αναλογία είναι: 2 λίτρα νερό, 2 φλυτζάνια ξύδι, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη και 1/2 φλυτζάνι αλάτι.
Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω στην κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά μέχρι ν΄αρχίσουν να βράζουν.
Μόλις είναι τα βάζα έτοιμα τα βγάζουμε ένα ένα -προσοχή θα ζεματάνε- τυλίγουμε μια μια στοίβα κληματόφυλλα σε μικρά πουράκια και τα βάζουμε όρθια στο βάζο.
Βάλτε τόσα όσα νομίζετε όσα χρειάζεστε για ένα φαγητό γιατί αν ανοίξετε το βάζο πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα φύλλα. Εγώ σε κάθε βάζο βάζω τέσσερις στοίβες των δέκα φύλλων. Στη συνέχεια γεμίστε το βάζο ως επάνω με την άρμη, κλείστε με το καπάκι και γυρίστε το βάζο ανάποδα. Κάντε το ίδιο με όλα τα κληματόφυλλα.
Μ΄αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τα διατηρήσετε σ΄ένα ντουλάπι ή σε μια αποθήκη για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Αυτά για τη συντήρηση των κληματόφυλλων. Δοκιμάστε όποιον από τους δύο παραπάνω τρόπους σας βολεύει καλύτερα. Εγώ φέτος χρησιμοποίησα και τους δύο τρόπους, και αυτό γιατί στο βάζο βάζω γύρω στα 40 κληματόφυλλα ,πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μαγειρέψω για τέσσερα άτομα. Επειδή όμως πολλές φορές είμαστε μόνο δύο άτομα , η κατάψυξη βολεύει καλύτερα γιατί τα αποθηκεύω κατά δεκάδες και μπορώ κάθε φορά να πάρω όσες δεκάδες χρειάζομαι ενώ με το βάζο έτσι κι το ανοίξουμε πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλα.
Λοιπόν σας εύχομαι καλή επιτυχία με την συντήρηση των φύλλων σας και με το μαγείρεμα τους αργότερα.
1 σχόλιο:
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ώρα να μαζέψουμε κληματόφυλλα!!
Δημοσίευση σχολίου