> >

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ζύμη για μπριός

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η ζύμη για μπριός είναι ζύμη με μαγιά και μάλιστα διατηρείται καλύτερα,λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βούτυρο και αυγά. Έτσι μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να την καταψύξετε χωρίς να χάσει τίποτα από τη γεύση και την ποιότητα της. Η ζύμη αυτή είναι γαλλική εφεύρεση και τα μπριός είναι χρυσόξανθα, πολύ αφράτα τσουρεκάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο. Η ζύμη αυτή πρέπει να μείνει να φουσκώσει 3 φορές, γι΄αυτό και θεωρείται λίγο χρονοβόρα. Με σωστό όμως προγραμματισμό μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα και γρήγορα, γιατί είναι πραγματικά κρίμα να μην απολαμβάνετε μια τόσο γευστική ζύμη. Η ζύμη αυτή μπορεί να γεμιστεί με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση.

Υλικά για βασική συνταγή:

500 γρ αλεύρι
20 γρ ,μαγιά μπύρας
6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά, αλεύρι για το ζύμωμα
1 κρόκο αυγού και 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος χτυπημένα μαζί

Εκτέλεση

Ρίξτε σ΄ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τη διαλυμένη στο χλιαρό νερό μαγιά. Ζυμώστε το μίγμα. Προσθέστε τα αυγά και ζυμώστε. Σε αλευρωμένη επιφάνεια απλώστε τη ζύμη και ρίξτε επάνω το μαλακό βούτύρο. Τώρα αρχίστε να χτυπάτε δυνατά και να ζυμώνετε τη ζύμη, για να αιχμαλωτίσετε τον αέρα μέσα της. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν γινει ελαστική. Αφήστε την για 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Τότε ζυμώστε την ξανά, χτυπώντας την δυνατά με τις γροθιές σας. Πλάστε με τη ζύμη μια σφαίρα, σκεπάστε την και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 6-8 ώρες. Πριν ψήσετε τη ζύμη θα την αφήσετε τρίτη φορά να φουσκώσει. Θα υπολογίσετε περίπου 1 1/2 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.Θα ψήσετε τα μπριός σε θερμοκρασία 220 βαθμούς κελσίου για περίπου 12 λεπτά.
Μοιράστε τη ζύμη σε μπάλες των 150 γρ.
 Ανοίξτε κάθε μία σε στρογγυλό φύλλο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.Κόψτε το κάθε φύλλο σε 6 ή 8  τρίγωνα.

 Βάλτε λίγη γέμιση στο πλατύ άκρο του τριγώνου και τυλίξτε το σε κρουασάν.

Πιέστε τη ζύμη και στα δύο άκρα για να κολλήσει και λυγίστε προς τα μέσα για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα του μισοφέγγαρου. Πριν τα ψήσετε αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό.

Για γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε της αρεσκείας σας. Είτε τη γέμιση που χρησιμοποιείτε για τυροπιτάκια,είτε κιμά ή ότι άλλο σας αρέσει.
Εγώ σας δίνω μια γέμιση με κιμά που τη βρίσκω πολύ νόστιμη.

Υλικά:

300 γρ. κιμάς
1 κρεμμύδι
1 1/2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1/8 λ.ζωμό κρέατος,1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1κουτ. σούπας αλεύρι
2 αυγά,3 κουτ.σούπας κρέμα γάλακτος
100 γρ. πράσινες ελιές

Εκτέλεση:

Σ΄ένα τηγάνι ροδίζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε καυτό λάδι. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, προσθέτουμε το ζωμό, τη μουστάρδα και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα του κιμά. Ανακατέψτε το μίγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες ελιές. Αφού κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε τα μ.πριός. Αλείψτε τα με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήστε τα μπριός στους 200 βαθμούς γύρω στα 15 λεπτά

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets