> >

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κρέμα Blancmange

Pin It Now! Print Friendly and PDF




Aγαπητοί φίλοι και φίλες, χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Ελπίζω ο καινούργιος χρόνος να σας βρήκε όλους γερούς και χαρούμενους. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς  φέτος δοκίμασα ένα καινούργιο γλυκό. Λέγεται Blancmange. Η μετάφραση του λίγο πολύ είναι, γλυκιά πηχτή κρέμα. Τώρα θα μου πείτε, βρήκες τη μέρα να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.  Η αλήθεια είναι ότι το κάνω πολύ συχνά αυτό, δηλαδή να δοκιμάζω μια καινούργια συνταγή όχι μια οποιαδήποτε άσχετη μέρα,. αλλά σε κάποια ειδική περίπτωση. Πάντως αυτή τη φορά δεν μου βγήκε σε κακό(μερικές φορές μπορεί μια τέτοια απόφαση να είναι σκέτη καταστροφή). Το γλυκό ήταν επιτυχία και πάρα πολύ γευστικό. Τη συνταγή τη ξεσήκωσα από ένα gourmet  του περιοδικού "έψιλον" Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Υλικά: 

4 φλυτζ. ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
6 φλυτζ. ή λίγο περισσότερο κρέμα γάλακτος ανάμικτη με γιαούρτι στραγγιστό(αναλογία μισό μισό)
2 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 λεμόνια
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμύγδαλο
4 κουτ. σούπας ζελατίνη σε σκόνη
6 φλυτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζ. διάφορα ζαχαρωμένα φρούτα
λίγο σπορέλαιο για τη φόρμα

Εκτέλεση:

    Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τα ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ. Προσθέστε σιγά σιγά 1 φλυτζάνι από το μείγμα γιαούρτι-κρέμα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα.

 Μπορεί να χρειαστεί να το κλείνετε ενδιάμεσα και να ανακατεύετε το μείγμα με μια σπάτουλα για να βοηθήσετε το καλό ανακάτεμα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, την υπόλοιπη κρέμα(από το μείγμα κρέμα-γιαούρτι) και το ξύσμα και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, τραβήξτε το από τη φωτιά. Προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου

 και χτυπώντας με ένα σύρμα προσθέστε το μείγμα κρέμα και αμύγδαλα.  Μόλις κρυώσει εντελώς, τοποθετήστε το σ΄ένα δοχείο (κατά προτίμηση γυάλινο) που να κλείνει καλά και βάλτε το στο ψυγείο τουλάχιστον για μια νύχτα.

Στη συνέχεια πάρτε ένα τουλπάνι ή ένα τούλι, μουσκέψτε το ,και ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα  μέσα σ' αυτό πατώντας με μια κουτάλα ή στίβοντας με τα χέρια για να μπορέσετε να πάρετε περίπου  6 φλυτζάνια ζουμί . Αδειάστε το ζουμί σε μια κατσαρόλα. Αν πάρετε λιγότερο από 6 φλυτζάνια, προσθέστε λίγο ακόμα μείγμα κρέμα γάλακτος- γιαούρτι.

 Βάλτε σ΄ένα ταψί παγωμένο νερό με πολλά παγάκια. Πάρτε 1 φλυτζάνι από το σουρωμένο μείγμα, βάλτε το σ΄ένα μικρό μπολ και πασπαλίστε το με τη ζελατίνη. Αφήστε την να μαλακώσει για 5 λεπτά.  Κατόπιν, βάλτε την κατσαρόλα με το ζουμί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το μείγμα με τη ζελατίνη. Κατεβάστε  το από τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.  Στη συνέχεια τοποθετήστε τη κατσαρόλα στο ταψί με τα παγάκια. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να κρυώσει το μείγμα. 

Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και μεταφέρετε το 1/3 στη κατσαρόλα με το παγωμένο μείγμα. Χτυπήστε λίγο και προσθέστε και την υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας ελαφρά μια σπάτουλα, προσθέτοντας και τα ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα.

Αλείψτε μια φόρμα με σπορέλαιο και αδειάστε μέσα το μείγμα. Χτυπήστε το ελαφρά στην επιφάνεια εργασίας για να πάει η κρέμα παντού. Για να ξεφορμάρετε βουτήξτε τη φόρμα σε καυτό νερό για 2-3 δευτερόλεπτα. Αν θέλετε μπορείτε να στρώσετε  πλαστική μεμβράνη στο εσωτερικό της φόρμας και να ρίξετε το μείγμα από επάνω. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα. Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα φόρμα για ζελέ και δεν χρειάστηκε ούτε σπορέλαιο ούτε και πλαστική μεμβράνη για να ξεφορμαριστεί. Στολίστε από επάνω με τα υπόλοιπα ζαχαρωμένα φρούτα.






Ζαχαρωμένα φρούτα:  σ΄ένα μπολ βάζουμε λίγο   χτυπημένο ασπράδι αυγού. Περνάμε τα φρούτα από το ασπράδια ίσα ίσα για να πάρουν λίγο υγρασία. Βάζουμε σ΄ένα βαθύ πιάτο ζάχαρη και ρίχνουμε τα φρούτα μέσα σ΄αυτήν. Τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά με τη ζάχαρη , τα βγάζουμε και τ΄αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα σ΄ένα πιάτο να στεγνώσουν και να ζαχαρώσουν.

\

Σας εύχομαι καλή επιτυχία
 

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets