> >

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Λάχανο αρμιά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
      Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι. Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι  από εμάς,γνωρίζουμε ότι ο περισσότερος κόσμος,  ειδικά οι ξένοι, αλλά και αρκετοί από τους συμπατριώτες μας, όταν σκέφτονται την Ελλάδα , στο μυαλό τους έρχονται εικόνες όπως η θάλασσα , ο καυτός ήλιος, η ζέστη ,άσπρα σπιτάκια να λούζονται κάτω από τις καυτές ακτίνες του ελληνικού ήλιου.  Βέβαια, αυτό ούτε ψέματα είναι, ούτε απέχει από την αλήθεια. Μόνο που είναι, η μισή αλήθεια.
       Για εμάς που ζούμε στη βόρεια Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι, Ελλάδα μπορεί να σημαίνει επίσης και βουνά, κρύο ,χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες.  Για τους παλιότερους από εμάς, τους γονείς μας ή και τους παππούδες μας , αυτό σήμαινε έναν καθημερινό αγώνα για να μπορέσουν να ζεσταθούν κατά πρώτον, και κατά δεύτερο να   μπορέσουν να διατηρήσουν  το χειμώνα τα τρόφιμα που αποθηκεύανε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σαφώς εδώ και πολλά χρόνια, με την εξέλιξη της  τεχνολογίας, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν αμβλυνθεί. Αν και φέτος με την σημερινή τιμή του πετρελαίου, και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας από το κράτος γι΄αυτές τις περιοχές , "χτυπήσαμε" κάτι χρόνια πίσω.  Φτάσαμε στο σημείο να ζεσταίνουμε ένα δύο δωμάτια ,κυρίως τους χώρους όπου καθόμαστε,  και το υπόλοιπο σπίτι............"ψυγείο".  Όμως  εδώ δεν είμαι για να κάνω τα παράπονα μου , αλλά  για να σας δώσω μια συνταγή.
       Η περιοχή όπου ζώ, όπως και κάθε περιοχή άλλωστε, έχει την παραδοσιακή κουζίνα της , η οποία συνήθως υπαγορεύονταν από τις συνθήκες που επικρατούσαν. Και κυρίως τις κλιματικές συνθήκες. Οι τρόποι διατήρησης των τροφίμων ήταν πολλοί  και διάφοροι ανάλογα σαφώς και με τις ανάγκες του κάθε είδους. Έτσι παστώνανε τα κρέατα, κάνανε τα φρούτα γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες, τα λάχανα  σε αρμιά και άλλα διάφορα. Το λάχανο αρμιά ήταν ένας τρόπος διατήρησης του λάχανου κατά τη διάρκεια του χειμώνα όχι μόνο για τη βρώση του ως σαλάτα, αλλά και για την παρασκευή διάφορων φαγητών και πιττών. 
      Το λάχανο αρμιά  όμως, είναι ένας τρόπος διατήρησης του λάχανου που διατηρείται ως τις μέρες μας, τόσο για τη διατήρηση του λαχανικού αυτού καθ'εαυτού, όσο και για την παρασκευή των παραδοσιακών σαρμάδων και άλλων φαγητών.
       Λοιπόν, πως παρασκευάζουμε την αρμιά.  Αγοράζουμε γύρω στον Οκτώβριο λάχανα. Εδώ στην περιοχή μας , οι παλιοί έλεγαν ότι έπρεπε να πέσει η πρώτη πάχνη για να ξεκινήσουμε την παρασκευή της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και οι νεότεροι. Έτσι γύρω στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου αγοράζουμε τα λάχανα. Μια μέση οικογένεια θέλει γύρω στα 6-7 λάχανα. Ανοίγουμε  μ΄ένα μαχαίρι μια τρύπα βάθους περίπου 5-6 εκ. και διαμέτρου 5 εκ  σε σχήμα κώνου αφαιρώντας το σκληρό μέρος του λάχανου. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα λάχανα σ΄ένα ξύλινο ή ακόμα και πλαστικό δοχείο ή κάδο ο οποίος θα πρέπει να κλείνει αεροστεγώς ,αφενός για να μη χαλάσουν τα λάχανα, αλλά αφετέρου για να μη διαχέεται η μυρωδιά στο χώρο όπου θα τα φυλάξετε. 
         Γεμίζετε τον κάδο ή το δοχείο με νερό και ρίχνετε δύο με τρεις χούφτες χοντρό αλάτι . Κόβετε στη μέση 2-3 λεμόνια και τα προσθέτετε κι αυτά. Κλείνετε τον κάδο. Κάθε 2-3 ημέρες θα πρέπει να ανακατεύετε το περιεχόμενο με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει την λεγόμενη "πανάδα" δηλ. ένα λεπτό στρώμα σαν υμένας.  Φυλάξτε τα σε κρύο και σκοτεινό μέρος. Τα λάχανα θα είναι έτοιμα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο χρόνος ωρίμανσης τους εξαρτάται και από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος\. Γενικότερα, όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν. Μπορείτε να τα κρατήσετε μέσα στον κάδο τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο -Μάρτιο, που θ΄αρχίσει η θερμοκρασία ν΄ανεβαίνει. Αν δεν τα καταναλώσετε μέχρι τότε όλα, μπορείτε να τα φυλάξετε αρκετό καιρό και στην κατάψυξη.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets