> >

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Παραδοσιακός μπακλαβάς

Pin It Now! Print Friendly and PDF


μπακλαβάς




Καλησπέρα σε όλους . Οι γιορτές πλησιάζουν και εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ο καινούργιος χρόνος να σας βρει υγιείς και ευτυχισμένους.  Φαντάζομαι ότι όλοι θα έχετε φτιάξει τα παραδοσιακά γλυκά σας. Τα Χριστούγεννα είναι  οι ωραιότερες γιορτές όχι μόνο για μένα αλλά και για τον περισσότερο κόσμο. Δεν είναι μόνο τα στολισμένα σπίτια ,οι λαχταριστές ευωδιές που πλημμυρίζουν ττο χώρο  μας αλλά είναι και όλο το χαρούμενο πνεύμα που πρέπει να μας διακατέχει όλους αυτές τις μέρες. Όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, αυτές τις μέρες, ας προσπαθήσουμε όλοι να αφήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας αγκαλιάσει και να μας  χαρίσει λίγες μέρες ευθυμίας και αγαλλίασης. Άλλωστε μόλις περάσουν αυτές οι μέρες θα υπάρχει αρκετός χρόνος να ξαναασχοληθούμε με τα προβλήματα μας.
Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μπακλαβά!!!! Ο μπακλαβάς είναι ένα εύκολο γλυκό , αρκεί κανείς να ακολουθήσει τις οδηγίες κατά γράμμα. Βασικά όλη η επιτυχία του γλυκού βρίσκεται νομίζω στο ψήσιμο και στο σιρόπιασμα. Ο μπακλαβάς θέλει ώρες ψήσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να ψηθούν πολύ καλά όλες οι στρώσεις των φύλλων στο εσωτερικό του. Και μετά είναι και το σιρόπι. Εγώ προσωπικά ρίχνω το σιρόπι χλιαρό μόλις βγάλω το ταψί από το φούρνο. Έτσι το φύλλο παραμένει ωραίο και τραγανό. Τολμήστε λοιπόν και να είστε σίγουροι για την επιτυχία σας. Όσο για τους δικούς σας,........... θα γλείφουν τα δάχτυλα τους.




 Ας πούμε  όμως και  λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του γλυκού. Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που το συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Η ιστορία του αν και δεν έχει καταγραφεί καλά,είναι  πολλές  οι χώρες που διεκδικούν τη δημιουργία του. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, και τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο Τοπ Καπί. Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πατρίδας του μπακλαβά. Άλλωστε και σε πολλές χώρες της Αφρικής φτιάχνουν μπακλαβά. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ελληνικό και τούρκικο μπακλαβά, απ΄αυτές που συναντά κανείς ούτως ή άλλως σε μια συνταγή από περιοχή σε περιοχή. Ο μπακλαβάς όμως στη σημερινή του μορφή ξεκίνησε από το Δαμασκό της Συρίας.ν Όπως και να ΄χει όμως να ξέρετε ότι ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό με υψηλή διατροφική αξία. Λίγο παχυντικό ίσως, γι΄αυτό καταναλώστε τον με σύνεση.


Υλικά:


1 1/2 κιλό φύλλο κρούστας λεπτό για γλυκά
1/2  κιλό καρύδια
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1 1/2 φλυτζ. βούτυρο


Για το σιρόπι:


4 φλυτζ. νερό
8 φλυτζ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
λίγα γαρύφαλα
ένα κομματάκι φλούδας λεμονιού




Εκτέλεση:


Ρίξτε τα καρύδια στο multi λίγα λίγα και θρυμματίστε τα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το γουδί. Το πόσο χοντρά ή λεπτά θα τα κόψετε , εξαρτάται από εσάς. Κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμότερο να μην είναι πολύ χοντροκομμένα. Ρίξτε τα σ΄ένα μπολ και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη και τη κανέλα.




  Αφήστε τα στην άκρη. Στη συνέχεια ανοίξτε τα φύλλα σας. Απλώστε τα στον πάγκο εργασίας σας και τοποθετήστε από πάνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για το γλυκό. Κόψτε τα φύλλα γύρω γύρω σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στα 2 εκ. γύρω γύρω.  




Κατόπιν λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.


 Αρχίζουμε το στρώσιμο. Στρώστε 6 φύλλα στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα -ένα μ΄ένα πινέλο. Δεν πειράζει αν είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί. Τσαλακώστε τα ελαφρά για να χωρέσουν. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα φύλλα να φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.


 Πασπαλίστε το έκτο φύλλο  με 2 κουταλιές από το μίγμα των καρυδιών. Στρώστε ακόμη ένα φύλλο. Βουτυρώστε το  και πασπαλίστε πάλι με 2 κουταλιές από το μίγμα των καρυδιών.  Συνεχίστε έτσι(ένα-ένα φύλλο ,βούτυρο, καρύδια) και με τα υπόλοιπα φύλλα.


 Αφήστε 6 φύλλα για να στρώσετε στο τέλος. Αφού  τελειώσει το μίγμα των καρυδιών στρώστε τα τελευταία 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα- ένα χωρίς να ρίξετε ανάμεσα καρύδια. Αλείψτε καλά με βούτυρο το τελευταίο φύλλο.
 Αφού έχετε στρώσει το γλυκό σας πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε τον μπακλαβά σε κομμάτια. Μπορείτε να τον κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια ή και σε ρόμβους. Καρφώστε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.


Ψήστε τον στους 150-160 βαθμούς γύρω στις 3 ώρες.  Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το πόσο γρήγορος και δυνατός είναι ένας φούρνος. Γι΄αυτό πριν τον βγάλετε ελέγξτε μ΄ένα μαχαίρι,ανασηκώνοντας λίγο τα επάνω φύλλα, αν έχουν ψηθεί και τα εσωτερικά φύλλα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι τα φύλλα αρχίσουν να παίρνουν πολύ έντονο καφέ χρώμα, καλύψτε το γλυκό σας μ΄ένα αλουμινόχαρτο. Δεν θέλετε να πάρουν πολύ χρώμα. Ο καλός μπακλαβάς πρέπει να έχει ανοιχτόχρωμα φύλλα
Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράστε τα για 5΄. Ετοιμάστε το σιρόπι λίγο νωρίτερα για να έχει χρόνο να κρυώσει. Ρίξτε το σιρόπι λίγο λίγο στον μπακλαβά μόλις τον βγάλετε από τον φούρνο. Το σιρόπι θ΄αρχίσει ν κοχλάζει μόλις πέσει πάνω στον ζεστό μπακλαβά.  Αφήστε τον να σταθεί μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι. Μην τον σκεπάσετε όσο είναι ζεστός γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα.


Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets