> >

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Ντολμαδάκια με κρέμα

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Σήμερα μετά  από αρκετό καιρό βρήκα τη διάθεση να ξαναγράψω στο blog μου. Γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί  σ΄αυτήν την χώρα έχουμε όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι  από εμάς χάσει την όρεξη για πολλά πράγματα. Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα καλυτερεύσουν. Εγώ από την άλλη μεριά, από τη φύση μου λίγο απαισιόδοξη, φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Τέλος πάντως να μη σας μαυρίζω τη ψυχή. 
Κάθε χρόνο στο τέλος Φθινοπώρου μαζεύω τα φύλλα από την κληματαριά μου. Φέτος όμως, ίσως ήταν η χρονιά, η κληματαριά μου ήταν γεμάτη ωραία μεγάλα και τρυφερά φύλλα. Μάζεψα λοιπόν κάμποσα, τα ζεμάτισα  και πιστεύω ότι θα έχω για όλο το χρόνο. Έτσι προχθές έφτιαξα ντολμαδάκια με κρέμα. Πολλοί λένε ότι είναι ένα φαγητό μπελαλίδικο, καθώς μάλλον βαριούνται το τύλιγμα των φύλλων. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι ένα γρήγορο σχετικά στην προετοιμασία του φαγητό. Το βρίσκω νοστιμότατο και καθώς τώρα είναι και μέρες νηστείας μπορούμε να τα φτιάξουμε και νηστίσιμα.

Υλικά:

40 κληματόφυλλα
 500 γρ. κιμά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ρύζι νυχάκι
1 κουταλάκι άνηθο
2 κουταλιές μαιντανό
3 ποτήρια νερό
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

Αν έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, αφού τα πλύνουμε πολύ καλά , βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τα βάζουμε να ζεματιστούν για περίπου 5 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα από βάζο δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.
Ετοιμάστε τη γέμιση:  Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σ΄ένα μπολ ανακατέψτε το με τον κιμά. Ρίξτε μέσα και το ρύζι ωμό. Προσθέστε τον άνηθο, τον μαιντανό και αλατοπιπερώστε.

 Στη συνέχεια πάρτε ένα φύλλο ,ανοίξτε το και βάλτε μια κουταλιά γέμιση από την φαρδιά πλευρά του φύλλου, από την μεριά του μίσχου. Διπλώστε πρώτα τις δύο πλαινές πλευρές προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίξτε σφιχτά,το φύλλο στο κέντρο.

 Βάλτε το σε μια κατσαρόλα. Κάντε το ίδιο με όλα τα κληματόφυλλα.   Βάλτε τα ντολμαδάκια  σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στην κατσαρόλα για να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο. Αν φτιάξτε περισσότερα ντολμαδάκια μπορείτε να  τα βάλετε σε δύο στρώσεις.



 Αφού λοιπόν τα έχετε τοποθετήσει στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώστε και σκεπάστε τα μ΄ένα πιάτο.


  Ρίξτε το ελαιόλαδο , το λεμόνι και το νερό. Βράστε το φαγητό για περίπου 2 ώρες. 
Αφού βράσουν τα ντολμαδάκια σας μπορείτε είτε να τα φτιάξετε αυγολέμονο είτε να φτιάξετε μια κρέμα με το ζουμάκι τους.  
Για την κρέμα:  Βάλτε μια μικρή κατσαρόλα στη φωτιά και  λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο ή αν θέλετε για πιο ελαφρύ ρίξτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέστε 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια μάζα και προσθέστε το ζουμί από τα ντολμαδάκια. Ανακατέψτε ζωηρά για να διαλυθεί το αλεύρι και συνεχίσετε να ανακατεύετε μέχρι να βράσει η κρέμα. Αφού πάρει μια βράση αποσύρετε την από τη φωτιά.  Για να τα σερβίρετε, βάλτε τα ντολμαδάκια σ΄ένα πιάτο και περιχύστε τα με την κρέμα

. Αν προτιμάτε αυγολέμονο, χτυπήστε  σ΄ένα πιάτο,2 αυγά και προσθέστε το χυμό 1/2 λεμονιού.  Ρίξτε λίγο ζουμάκι από τα ντολμαδάκια,ανακατέψτε και ρίξτε το πάλι στη κατσαρόλα. Βάλτε τη στη φωτιά και κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση. Τραβήξτε την από τη φωτιά και το φαγητό σας είναι έτοιμο. Όσο είναι ζεστό μην το σκεπάσετε γιατι θα "κόψει" το αυγό. 
Αν θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα θα παραλείψετε τον κιμά και θα σωτάρετε  σε 2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι. Στη συνέχεια θα προσθέσετε 1 φλυτζάνι ρύζι, τον άνηθο, τον μαιντανό και 1 ποτήρι νερό. Θα τ΄αφήσετε  να σιγοβράσουν 10 λεπτά,και αφού κρυώσουν θα γεμίσετε τα κληματόφυλλα. Εννοείται πως δεν θα φτιάξετε ούτε κρέμα ούτε αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
read more "Ντολμαδάκια με κρέμα"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets