> >

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Φασολάδα με χοιρινό

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Λοιπόν, ο καιρός φέτος αποφάσισε να μας μεταφέρει κατά Σιβηρία μεριά. Αυτό το  χιόνι  δεν λέει να τελειώσει. Ρίχνει , ρίχνει, ρίχνει!!!!!!!!! Είμαι περίεργη να δω πότε θα τελειώσει. Εκεί που βγάζουμε τα φτυάρια και το καθαρίζουμε και λέμε εντάξει, τώρα μπορούμε να περάσουμε, εκεί αρχίζει να χιονίζει και πάλι. Και φτου ξανά από την αρχή το καθάρισμα. Έλεος δηλαδή. Και να σκεφτείτε ότι είμαι απ΄αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους αρέσει το χιόνι. Αλλά φέτος , το κρύο και το χιόνι δεν συμβαδίζει και πολύ με την τιμή του πετρελαίου. Οπότε, ποιος το θέλει πια?  Αναρωτιέμαι καμιά φορά, αυτές οι περίφημες Αλκυωνίδες μέρες...... πόόόόότε θα έρθουν? Άντε φτάνει χειμώνας, παγώσαμε.
Ανάλογη λοιπόν  με τον χειμωνιάτικο καιρό μας είναι και η συνταγή για το φαγητό που ακολουθεί. 
Η φασολάδα είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό . Το χοιρινό με τη φασολάδα μου θυμίζει λίγο το φαγητό που τρώγανε οι καουμπόηδες σε κάτι παλιές ταινίες γουέστερν, με το καζάνι που έβραζε πάνω από τη φωτιά. Οι μεγαλύτεροι από εσάς ίσως να τις θυμάστε. Κάντε όμως τον κόπο και δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε ότι ........αυτοί οι καουμπόηδες ήξεραν τι θα πει νοστιμιά.


Υλικά:


2 φλυτζ.  φασόλια ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε γίγαντες είτε τα κλασσικά φασόλια για σούπα)
1 ματσάκι αρωματικά(μαιντανό, σέλινο , θυμάρι και ένα φύλλο δάφνη)
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 καρότα
2 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 λάχανο άσπρο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 ματσάκι σπανάκι
ελαιόλαδο 
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζ. ντοματοχυμό
 κόκκαλο από χοιρινό μπούτι
1/2 kg χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
1 /2 φλυτζ. σπασμένες χυλοπίτες ή  ότι άλλο ζυμαρικό
λίγο δυόσμο
αλάτι και πιπέρι και κόκκινο γλυκό πιπέρι


Εκτέλεση:


       Βάλτε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα, στραγγίστε τα και βράστε τα σε μπόλικο νερό μαζί με τα αρωματικά για περίπου 1 ώρα ,μέχρι να μαλακώσουν.  Κατόπιν στραγγίστε τα.
      Στην συνέχεια πλύνετε τις πατάτες , τα καρότα, τα σέσκουλα και τα πράσα. Κόψτε τα σε κομμάτια και σωτάρετε τα με λίγο ελαιόλαδο σε δόσεις σε μια κατσαρόλα. Σωτάρετε στην ίδια κατσαρόλα και το σκόρδο.
      Βάλτε στην ίδια κατσαρόλα  που σωτάρατε τα λαχανικά και  τα φασόλια , τις ντομάτες, το ντοματοχυμό και το κρέας,  προσθέστε  αρκετό νερό έτσι ώστε να τα σκεπάσει,  ρίξτε και  λίγο ακόμα ελαιόλαδο και βράστε τα για 1 1/2 ώρα περίπου.  Στην συνέχεια προσθέστε και τα ζυμαρικά και βράστε για άλλα 10 λεπτά. Αλατοπιπερώστε , προσθέστε και το δυόσμο. 
Αν τα φασόλια δεν έχουν χυλώσει, ίσως χρειαστεί να τα βράσετε λίγο ακόμα ή ακόμα μπορείτε να κάνετε και το εξής: πολτοποιήστε στο multi  3-4 πατατούλες και καροτάκια και ρίξτε το χυλό μέσα στη σούπα. Αφήστε τη να πάρει μια βράση.
Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, είναι ότι πρέπει για να σας ζεστάνει αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Εξίσου νόστιμο όμως είναι και την επόμενη μέρα. Γι΄αυτό αν σας περισσέψει, μην το σνομπάρετε. Άλλωστε η φασολάδα είναι από τα φαγητά που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ νόστιμα και την επομένη.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη
Φωτό δεν έχω για την ώρα, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα τις ανεβάσω για να πάρετε και μια "οπτική γεύση" του φαγητού.
Σας χαιρετώ και τα λέμε



Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets