> >

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Χοιρινό με μουστάρδα και μέλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 
Θα το έχετε διαπιστώσει, πιθανόν, και οι περισσότεροι από εσάς, ότι τα καλύτερα φαγητά είναι αυτά που είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Εμένα μου έχει συμβεί πολλές φορές , και τολμώ να πω ότι είναι γεγονός, τουλάχιστον στην μαγειρική, γιατί για τη ζαχαροπλαστική, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μένει κανείς στις οδηγίες και δοσολογίες της συνταγής. Κάτι τέτοιο συνέβη και το προηγούμενο Σάββατο που με απασχολούσε το αιώνιο πρόβλημα όλων εμάς που έχουμε επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το τι θα μπει καθημερινά στην κατσαρόλα........Τι τρώμε σήμερα?  Είχε μείνει λοιπόν στην κατάψυξη το τελευταίο κομμάτι χοιρινό από το σπιτικό γουρουνάκι που κάθε χρόνο φιλοξενούμε στην κατάψυξη μας, καθώς δεν τρώμε ότι και ότι. Όταν πρόκειται για χοιρινό, προτιμούμε πάντα τα σπιτικά και σχεδόν ποτέ τα εμπορίου. Τι να πω? Ο καθένας με τις ιδιοτροπίες του. Τέλος πάντων. Επιστράτευσα λοιπόν λίγη φαντασία, άνοιξα το ντουλάπι με τα μπαχαρικά μου και .... ιδού το αποτέλεσμα! Νοστιμότατο το γουρουνάκι, τόσο που σας συνιστώ να το δοκιμάσετε. Και μια συμβουλή. Όταν μαγειρεύετε μην κολλάτε στις δοσολογίες και στα υλικά της συνταγής. Βάλτε και τη δική σας φαντασία, και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε ότι σας κάνει όρεξη. Να ξέρετε ότι, όσα πιο πολλά υλικά έχει ένα φαγητό ,τόσο πιο νόστιμο γίνεται. 






Υλικά:


1-1,5 kg χοιρινό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κομμάτι θέλετε,μπούτι, καρρέ), προτιμήστε όμως κομμάτι με λίγο λίπος από επάνω ή πέτσα γιατί έτσι θα δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα από επάνω. Και αν έχει λίπος από επάνω ακόμη καλύτερα καθώς  έτσι το κρέας θα κρατήσει την υγρασία του.
2 κουταλιές μουστάρδα
το χυμό από μισό λεμόνι
λάδι όσο πάρει
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές σόγια
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι βασιλικό
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνη
1/2 κουταλάκι μπούκοβο ή φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά


Εκτέλεση:


Σ΄ένα μπολ ρίξτε τη μουστάρδα και το χυμό του λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μ΄ένα πηρούνι και αρχίστε να ρίχνετε το ελαιόλαδο λίγο λίγο έτσι ώστε να σχηματίζει κλωστή καθώς θα πέφτει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε δηλαδή για την παρασκευή της  μαγιονέζας. Μην βιαστείτε και ρίξετε το λάδι μονομιάς γιατί, η σάλτσα σας δεν θα πήξει και θα γίνει νερουλή. Συνεχίσετε να ρίχνετε το λάδι μέχρι να πήξει η σάλτσα και να φτιάξετε μια αρκετή ποσότητα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό, το θυμάρι και το μπούκοβο. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και στο τέλος το μέλι. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Με την προσθήκη όλων των υλικών να ξέρετε ότι λογικά θα πρέπει να έχει αραιώσει σχετικά η σάλτσα σας. Δεν πειράζει γιατί αυτό θέλουμε.
Στη συνέχεια, βάλτε το κομμάτι του χοιρινού σ΄ένα πυρέξ  και χαράξτε το σταυρωτά μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι. Περιχύστε το με περίπου την μισή από την σάλτσα που έχετε φτιάξει και ανοίξτε τις χαρακιές για να πάει μέσα η σάλτσα.






 Μην την  χρησιμοποιήσετε  όμως όλη από την αρχή. Ρίξτε  και την δάφνη.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200-220 βαθμούς Κελσίου και βάλτε το κρέας να ψηθεί. Στην αρχή αφήστε το ξεσκέπαστο και κατά διαστήματα περιχύνετε το συχνά με  την σάλτσα. Μέχρι να το ψήσετε θα πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει όλη την σάλτσα.  Αν δείτε ότι αρχίζει να παραπαίρνει χρώμα, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο. Θέλει γύρω στις 2,5-3 ώρες ψήσιμο, ανάλογα και  με το μέγεθος του χοιρινού που θα χρησιμοποιήσετε.
Αν δείτε ότι η σάλτσα γίνεται πολύ σκουρόχρωμη ,προσθέστε λίγο καυτό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μόλις ψηθεί βγάλτε το από το ταψί ή το πυρέξ κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε το με ρύζι ή με πουρέ πατάτας που επίσης του πάει πολύ.








 Αν θέλετε προσθέστε στη σάλτσα λίγο αλεύρι και δέστε την στη φωτιά και σερβίρετε την χωριστά. Είναι όμως πολύ νόστιμη και χωρίς να το κάνετε αυτό. 
Περιχύστε το φαγάκι σας από επάνω με την σαλτσούλα του και .........καλή όρεξη



 

1 σχόλια:

DIMI είπε...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Καλημέρα Ελευθερία!Πού χάθηκες?Ολα καλά σού εύχομαι!Πολύ νόστιμη η συνταγή σου ,αλλά καί η κουβέρτα πού έφτιαξες!Ελπίζω νά τά λέμε!Φιλιά!

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets