> >

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τυρόψωμα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα τυρόψωμα είναι μια συνταγή της γιαγιάς μου. Εγώ την τροποποίησα λίγο βέβαια, αλλά η βασική ιδέα είναι η ίδια.

Υλικά:

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό γραβιέρα έβαζε η γιαγιά μου, εγώ το δοκίμασα με regato . Γίνεται εξίσου νόστιμο. Επίσης γίνεται και πολύ ωραίο και με φέτα. Την επιλογή του τυριού την αφήνω σε εσάς.(θρυμματισμένο το τυρί).
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κύβο νωπή μαγιά
λίγο ρίγανη
1 1/2-2 φλυτζ. χλιαρό νερό
αλεύρι για ν΄αλείψετε τον πάγκο εργασίας

Εκτέλεση:

Σ΄ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε εκεί τη μαγιά.
Σ΄ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ,ρίχνουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το λάδι και τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε να φουσκώσει κοντά σε ζέστη για 30΄περίπου.
Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε τη ζύμυ σε 2 ίδια κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρόγγυλα ψωμάκια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια με τα χέρια μας τα δίνουμε σχήμα. 
Τα βάζουμε σ΄ένα λαδωμένο ταψί ή σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα βρέχουμε ελαφρώς, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα ψήνουμε γύρω στα 45΄. Να δείτε να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.



Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets