> >

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκό πορτοκάλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Για να κάνετε γλυκό του κουταλιού από πορτοκάλι, χρειάζεται να βρείτε χοντρόφλουδα πορτοκάλια.

Υλικά:

2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
5 φλυτζ. νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
αρμπαρόριζα ή βανίλια για το αρωμάτισμα

Εκτέλεση:

Ξύστε ελαφρά τα πορτοκάλια μ΄έναν πολύ λεπτό τρίφτη. Κόψτε την φλούδα σε 6 ή 8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος του πορτοκαλιού και ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε τα κομμάτια του γλυκού. Μην αφήσετε καθόλου από την ψίχα του φρούτου. Τυλίξτε τα σε ρολά και πιάστε τα με μια οδοντογλυφίδα για να μη ξετυλιχτούν. Βράστε τις φλούδες 3 φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό, για να ξεπικρίσουν. Αφήστε τες σ΄ένα τρυπητό για να στραγγίσουν από τα νερά.  Βράστε τη ζάχαρη με το νερό γύρω στα 10 λεπτά και ρίξτε μέσα το φρούτο.  Βράστε για άλλο 15 λεπτά. Αφήστε το γλυκό να ¨ξεκουραστεί¨όπως λέμε μέχρι  την επόμενη μέρα. Ξαναβράστε το σιρόπι ώσπου να δέσει. Το σιρόπι έχει δέσει, όταν παίρνοντας ένα κουτάλι και αφήνοντας το σιρόπι να τρέξει από τη μια μεριά, στο τέλος αν το ρίξετε σε ένα πιατάκι σχηματίζει σταγόνες. Αν αυτές απλώνουν, τότε το σιρόπι θέλει κι άλλο βράσιμο. Λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά ρίξτε το λεμόνι και το αρωματικό. Όπως είναι καυτό το γλυκό, γεμίστε βάζα αποστειρωμένα μέχρι 1 εκ. από το χείλος του βάζου και κλείστε τα καλά. Αναποδογυρίστε τα για να φύγει όσος αέρας είχε μείνει μέσα. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό μέρος ή σε ντουλάπι. Διατηρούνται έτσι μέχρι και ένα χρόνο.

 Για να αποστειρώσουμε βάζα ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους πολύ καλά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέρα σ΄ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε τα βάζα μαζί με τα καπάκια τους για 30 λεπτά. Γεμίστε τα με το γλυκό όσο είναι ακόμη ζεστά.




Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets