> >

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Bασιλικός στη γλάστρα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Αγαπητοί μου αναγνώστες,πόσοι από εσάς δεν έχετε περάσει δίπλα από μια γλάστρα με βασιλικό και τον χαιδέψατε και μετά φέρατε το χέρι σας στη μύτη σας; Όσο ο καιρός ακόμα το επιτρέπει, ο βασιλικός στέκει ακόμη φουντωτός στις αυλές ή στα μπαλκόνια χαρίζοντας μας το υπέροχο δυνατό του άρωμα και μια μοναδική γεύση που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πια από μια σάλτσα που κοντεύουμε να τη θεωρήσουμε ελληνική: το πέστο.

Η καταγωγή του είναι από την Αφρική και την Ασία. Υπάρχουν γύρω στις 150 ποικιλίες σε όλο τον πλανήτη,με διαφορές στο σχήμα των φύλλφων,στο άρωμα και το χρώμα. Οι μεσογειακές ποικιλίες έχουν γλυκό άρωμα και έντονη γεύση, ενώ οι ασιατικές έχουν πιο λεμονάτα αρώματα και πιο ήπια γεύση.

Φρέσκος ταιριάζει πολύ με ντομάτες,μελιτζάνες,φασολάκια,λευκά τυριά,ελιές,κρεμμύδι και σκόρδο. Αλλά και ξερό αρωματίζει τέλεια αγκινάρες,σπανάκι και σάλτσες. Προσέξτε όμως, ο ξερός έχει πιο έντονο άρωμα γι΄αυτό χρησιιμοοιήστε τον με φειδώ.

Όπως είπα πιο πριν η πιο γνωστή του πια χρήση είναι στη σάλτσα πέστο. Μην παίρνετε έτοιμο πέστο,αλλά φτιάξτε το μόνοι σας. Θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον αγοραστό. Για να τον διατηρήσετε, βάλτε τον σε βαζάκια, σκεπάστε τον με ελαιόλαδο και κρατήστε τον στο ψυγείο. Το πέστο θέλει ελάχιστο νερό και το καλύτερο είναι να χρησιμοιποήσετε νερό απ΄αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια.

Μερικές ιδέες για τη χρήση του στο μαγείρεμα:

Λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού με τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο φτιάχνουν μια σάλτσα παραλλαγή του πέστο. Περιχύστε με το μίγμα ψητό κρέας,πουλερικά,ψάρι,θαλασσινά,ζυμαρικά,φέτες ψημένου ψωμιού ή μπρουσκέτες. Προσθέστε το σε σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά,σε πουρέ πατάτας,σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή ακόμα και σε λαδερά φαγητά.

Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικου πιάτα με ζυματικά και σαλάτες. Βάλτε ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού σε σιρόπι και μαρινάρετε φρούτα ου καλοκαιριού.

Για φρεσκοκομμένο βασιλικό:

Βάλτε τα κοτσανάκια του μέσα στο νερό και διατηρήστε τον σκεπασμένο με μια σακούλα τροφίμων. Κόψτε όσα φύλλα χρειάζεστε κάθε φορά και ρίξτε τα στο φαγητό. Αν έχετε πολλά, διατηρήστε τα στην κατάψυξη. Βουτήξτε τα σε βραστο νερό για 2 λεπτά,μετά σε παγωμένο, στραγγίστε τα και κλείστε τα σε σακούλα τροφίμων.Άμα τα έχετε στην κατάψυξη, δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε. Ρίξτε τα παγωμένα στο φαγητό για να μη χάσει το άρωμα του.

Άλλος ένα τρόπος να τον συντηρήσετε είναι να βάλετε τα φυλλαράκι του σε παγοθήκες,γεμίστε τες νερό και αφού παγώσει στην κατάψυξη, ρίχνετε 1-2 παγάκια στο φαγητό.


Ανακάλυψα και έναν άλλο τρόπο για να έχετε μυρωδάτο βασιλικό όλο το χρόνο. Είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι Ιταλίδες για να διατηρούν τομ βασιλικό τους. Το  αποτέλεσμα απ΄ότι μου είπαν είναι εντυπωσιακό.  Γι΄αυτό κι εγώ σκέφτηκα να μοιραστώ το "μυστικό" μαζί σας.
Διαλέξτε γερά φύλλα κατά προτίμηση από μέτριο ή πλατύφυλλο βασιλικό. Αν έχετε βασιλικό με πολύ ψιλά φυλλαράκια, θα κρατήσετε τρυφερά κλωνάρια, αφού κόψετε και πετάξετε τις κορυφές με τα άνθη και τους σπόρους. Σκουπίστε με χαρτί τα φύλλα ή πλύνετε τα, αν είναι πολύ σκονισμένα, και φροντίστε στη συνέχεια να τα στεγνώσετε πολύ καλά σε πετσέτα. Κάντε τα πακετάκια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο,συγκεντρώνοντας τόσα όσα χρειάζεται για να χωρέσουν σφιχτά σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά. Πιέστε να γεμίσει καλά το βάζο αφήνοτας ελάχιστα κενά. Γεμίστε μέχρι πάνω με ελαιόλαδο, να σκεπαστούν τελείως τα φύλλα και να μείνει περίπου 1 εκατοστό λάδι από πάνω. Κουνήστε το βάζο να πάει το λάδι παντού. Κλείστε και αφήστε το βάζο σε δροσερό και σκιερό μέρος. Μπορείτε να παίρνετε κάθε φορά όσα φυλλαράκια χρειάζεστε και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σταγόνες από το λάδι για να ενισχύσετε τη γεύση στις σαλάτες σας και στις σάλτσες σας.
Αυτά για τον βασιλικό. Ελπίζω να σας βοήθησα.

1 σχόλια:

mia maria είπε...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Πολύ χρήσιμες οι ιδέες σου!
Πέστο φτιάχνω κάθε χρόνο και μας αρέσει πολύ. Πράγματι δεν έχει καμιά σχέση με τον έτοιμο!

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets